Как "Южен поток" стана "Ненужен поток" | webcafe.bg
newscafe

Как "Южен поток" стана "Ненужен поток"

Webcafe.bg, по БТА
02.12.2014, 11:14 (обновена 18.12.2014, 11:42)
владимир путин в анкара

Снимка: © Getty Images

Путин каза сбогом на проекта "Южен поток" от Анкара

От "Ненужен поток" до "Южен поток от сензации" - такива са водещите новини в най-големите руски медии, които коментират решението на президента Владимир Путин да обяви край на проекта за южноевропейския газопровод.

"Правителството на България всяка седмица мени позицията си във връзка с газопровода", твърди "Комсомолская правда". Проектът би осигурил на България 400 милиона евро годишно и нови работни места, но "от друга страна, САЩ настояват София да наложи възможно повече вета върху руски проекти и предложения", заявява изданието.

"Варианти за окончателно решение може да чакаме до безкрай", отбелязва вестникът и допълва, че заради поведението на България са били разрушени надеждите и на сърбите, и на Австрия, и на редица други страни за допълнителни печалби от реализирането на проекта", заключава "Комсомолская правда".

"Не можем да започнем строителство в морето, докато нямаме разрешение от България, а да започнем да строим в морето, да стигнем до българския бряг и да спрем - това е просто нелепо", цитира "Ведомости" руския лидер. "Това е - проектът е закрит", потвърждава шефът на държавната газова компания "Газпром" Алексей Милер.

"Южен поток от сензации" е заключението на правителствения вестник "Росийская газета".

Турски гамбит

Русия се отказа от проекта "Южен поток" - поредния строеж на века със стойност почти 24 милиарда евро. Владимир Путин обясни това с интриги на ЕС и на България, замразила проекта под натиск отвън. Решено е газопроводът да се обърне към Турция, която може да стане най-големият посредник в продажбите на руски газ, пише "РБК Дейли".

Анкара не подкрепи западните санкции и се изяви като стратегически партньор на Русия - съответно Владимир Путин заяви, че е решено цената на газа за турските ни партньори да бъде намалена с 6 на сто, а в бъдеще може би и повече, отбелязва "Московский комсомолец".

Всъщност Русия смята да гради втори "Син поток" към Турция и този вариант в икономически план също е по-изгоден за Москва, защото морската отсечка до Турция ще е по-къса - близо 400 километра срещу 925 километра до българския бряг, пресмята електронното издание "Взгляд". Съответно морската отсечка до Турция ще струва не близо 10, а само 7 милиарда евро, и Русия ще направи икономии от 3 милиарда евро, уточнява финансистът Сергей Аргибалов.

Единственият минус е, че вместо Украйна се появява друга транзитна страна - Турция. А специалното значение на "Южен поток" бе тъкмо в това "Газпром" да получи достъп до европейските пазари без посредници.

"Газпром" има намерение да прокара тръбите за "Южен поток" през Турция, за да може поне частично да неутрализира транзита през Украйна и да оползотвори вече вложените инвестиции в размер на повече от 25 млрд. долара. Но експертите считат, че е най-добре проектът да бъде прекратен изцяло - Турция може да се окаже проблемен потребител за "Газпром", пише Коммерсант под заглавие "Ненужен поток".

Руският наблюдател Данила Бочкарьов напомня пред "Независимая газета" недостига на енергия, пред който се изправя бързорастящата турска икономика, и същевременно възможностите на "Газпром" рязко да увеличи доставките за тази страна.

Според него обаче Турция "настоява още сега" да получи отстъпка в цената на горивото, при все че се очаква цените по действащите договори да спаднат след 6 до 9 месеца. "Газпром" може да предостави отстъпка, особено ако бъде взето политическо решение по въпроса", добавя Бочкарьов.

Oще: българия  владимир путин  газопровод  ес  коментари  проект  русия  руски медии  турция  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани