ГЕРБ изненада МП с промени в Закона за съдебната власт | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ изненада МП с промени в Закона за съдебната власт

Webcafe.bg
02.04.2015, 17:39 (обновена 02.04.2015, 18:52)
 Христо Иванов

Цветан Цветанов, заедно с група от 15 депутати от ГЕРБ, внесе изненадващ законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда по-големи правомощия на главния прокурор Сотир Цацаров и разделяне на ВВС на съсловни колегии, но без да се разпусна кадровият орган и да има нов избор на членове.

По-рано днес представителите на прокуратурата напуснаха работната група в Министерството на правосъдието, която също подготвя изменения в закона, а правосъдният министър Христо Иванов се обяви против предвидената възможност главният прокурор да спира сделки с имущество или финансови операции до 48 часа, за да се избегне повторение на казуса „КТБ".

Това предложение в НПК и ГПК мина на първо четене в Комисията по правни въпроси на Народното събрание, пак внесено от Цветан Цветанов. „Разбира се, че съм разговарял с премиера по тези въпроси, но моят коментар е, че извънредно законодателство и придаване на нови функции на прокуратурата изисква много сериозна обосновка", коментира Иванов.

Според законопроекта на ГЕРБ ВСС ще бъде разделен на колегии на съдиите, прокурорите и следователите. Членовете на съвета, които са от парламентарната квота, ще бъдат разпределени между двете квоти.

"На групата се представя проект, който е свързан само с една съсловна организация", обясни днес Сотир Цацаров, явно визирайки Съюза на съдиите. Според него форматът от 40 души на работната група също не е подходящ.

След като чу мнението на Цацаров, Каролина Неделчева от ВСС съобщи, че и тя "напуща" работната група, защото имала усещането, че не е полезна в нея и че липсва диалогичност и конструктивност. Председателят на Върховния касационен съд Георги Колев се оплака, че представители на неговата институция изобщо не са канени в групата.

Внесените Цветанов предложения дублират тези, направени от главния прокурор Сотир Цацаров и застъпват модела на разделяне на ВСС, подкрепяни от него. По информация на „Съдебни репортажи" внасянето на промените не е съгласувано с правосъдния министър Христо Иванов.

В края на януари Народното събрание прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър Христо Иванов.

Там също се предвижда разделяне на ВСС, кадровия орган в съдебната система, така че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите.

При настоящия вид на ВСС механичното разделение изглежда невъзможно поради неравномерното разпределение на съдиите и прокурорите във ВСС, както и поради факта, че в него членуват и юристи извън съдебната система (адвокати, бивши депутати), номинирани от парламентарната квота.

Oще: всс  герб  закон за съдебната власт  квотен принцип във всс  народно събрание  сотир цацаров  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани