Обществените поръчки да минат към МФ, предлага законопроект | webcafe.bg
newscafe

Обществените поръчки да минат към МФ, предлага законопроект

Webcafe.bg, по Mediapool
01.05.2015, 19:14 (обновена 01.05.2015, 19:22)
Божидар Лукарски

Снимка: © Webcafe.bg

Вносителите на проекта за изменение на Закона за обществените поръчки вярват, че така ще оптимизират процеса по изпълнението на обществените поръчки

Агенцията по обществените поръчки (АОП) да мине от подчинението на икономическия министър към това на финансовия министър, предлага проект за изменение на Закона за обществените поръчки, съобщава Mediapool.

Промяната е мотивирана с оптимизирането на процеса по изпълнението на обществени поръчки, чиито методологии в момента се определят от икономическото ведомство, а контролът по изпълнението им се извършва от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е към министерството на финансите.

Друг аргумент е, че "общият бюджетен процес и обществените поръчки са част от една цялостна политика, като поръчките са реалният инструмент, чрез който се разходват бюджетните средства, а общата отговорност за организирането и контрола върху бюджетния процес е вменена на Министерството на финансите".

Според вносителите на проекта в момента има опасност методическите насоки и предварителният контрол по обществените поръчки, които са задача на АОП към икономическото министерство, да се разминат с последващия контрол върху изпълнението им, осъществяван от АДФИ и Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС, когато става въпрос за поръчки по европроекти.

С решение на Министерския съвет към момента е избран централизиран едноплатформен модел за развитие на електронните обществени поръчки в България, който да се реализира чрез придобиване на единна електронна платформа, която ще се управлява от АОП. В същото време към министъра на финансите вече съществува Централен орган за обществени поръчки, който вече е предприел действия по изграждане на електронна платформа за централизирано възлагане на обществени поръчки.

Преминаването на АОП към финансовото ведомство ще улесни съвместимата работа на двете платформи и ще намали рисковете от организационен, финансов и административен характер, пише в мотивите на проектозакона.

В него са предвидени и обещаните от министъра на икономиката Божидар Лукарски промени в обществените поръчки, засягащи участието на предприятия на хора с увреждания в процедурите. С предишни поправки условията за участието на такива кооперации бяха значително облекчени, от което се възползваха недобросъвестни лица, а фирмите на хората с реални увреждания бяха ограничени. Затова сега се прецизират текстовете така, че да се гарантира, че тези поръчки ще отидат в специализирани предприятия с възможности и капацитет да ги изпълнят.

Общественото обсъждане на предложенията за законовите промени при обществените поръчки ще продължи до 14 май, след което се очаква той да бъде внесен за одобрение от Министерския съвет и после в парламента.

Oще: божидар лукарски  владислав горанов  закон за обществените поръчки  законопроект  министерство на икономиката  министерство на финансите  обществени поръчки  проектозакон 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани