Борисов поиска по-високи данъци в големите градове | webcafe.bg
newscafe

Борисов поиска по-високи данъци в големите градове

Webcafe.bg
30.11.2015, 17:20 (обновена 30.11.2015, 17:26)
Местни избори 2015 балотаж - Бойко Борисов и Цветан Цветанов - пресконференция ГЕРБ

Снимка: © Webcafe.bg

"Не може да живееш на "Витошка", а да плащаш данъци като на село", обяви премиерът Бойко Борисов пред кметовете на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов посъветва кметовете на големите общини да вдигнат местните данъци и такси и да организират по-добра събираемост, за да се намали издръжката им от централния бюджет.

Той препоръча на кметовете "да престанат да се правят на добри" и да се възползват от възможността да събират пари през местните бюджети.

"За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лев при милиардите, които са дотирани в този град. Продължаваме да държим скъпи градове, в които няма безработица или тя е 2-3 процента, с огромни дотации от държавата, за да става все по-луксозно, все по-добре, все по-лесно, с повече естакади, с повече мостове, повече тунели и да привличаме от по-малките населени места в големите градове", коментира Борисов на среща с новоизбраните областни кметове на ГЕРБ.

Той заяви, че ще иска справка за събираемостта на местните данъци и такси от всеки градоначалник, който поиска увеличение на финансовата помощ от държавата.

"Като седнем с писалката с Горанов да смятаме цифрите, стотици милиони отиват за несвършена работа. Такава социална държава като България няма друга, навсякъде всичко се плаща, а ние държим най-ниските данъци и ДДС", коментира той.

Борисов заяви, че е готов да обсъжда въвеждане на "нулеви ставки" в малките населени места, за да се задържат местните хора и да се стимулира развитието на местния бизнес.

"Но когато искаш да си на жълтите павета, да се возиш на метро и да имаш естакади, да живееш на "Витошка", не може таксата да ти е същата, като в някое село", каза още министър-председателят.

Той призова кметовете на ГЕРБ да са "особено внимателни в обществените поръчки и усвояването на евросредствата", като напомни, че всяко неизпълнение води до финансови корекции, които ще трябва да се възстановяват от бюджета.

Oще: бойко борисов  бургас  бюджетът на софия  варна  герб  данък недвижимо имущество  ддс  йорданка фандъкова  кмет на софия  местни данъци  местни данъци и такси през 2016 г.  метро  метрото в софия  обществени поръчки  патентен данък 2016  пловдив  русе  социална държава  столична община  такса смет  усвояване на европейски фондове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани