Москов и ромски организации с общи идеи за Спешна помощ | webcafe.bg
newscafe

Москов и ромски организации с общи идеи за Спешна помощ

Webcafe.bg
10.12.2014, 15:17 (обновена 10.12.2014, 15:24)
Петър Москов

Москов обсъди с представители на ромската общност и идеята ромски медиатори да помагат в районите с малцинствени общности

Полицейски екипи ще осигуряват безопасността на спешните екипи в райони, в които е имало нападения над медицински лица. Около тази идея постигнаха съгласие министърът на здравеопазването и представители на ромски общности в България при среща в здравното министерство.

Друга идея, която министърът обсъди с представителите на ромската общност, беше представители на общността да бъдат назначени във всяка община, в която има малцинствени групи. Според Москов на такива места се случват и профилактични програми, ваксинации и би трябвало Спешна помощ да не е предмет на агресия.

Кирил Василев, председател на Инициативен комитет "Факултета" - София, поиска в най-големия ромски квартал в столицата дежурна линейка да е постоянно на разположение на живеещите там, като поне шофьорът на линейката да е ром, който познава квартала. Според него се е създала етническа омраза, която трябва да бъде парирана.

Предстои среща на Москов с Националното сдружение на общините, от което той ще търси съдействие за сигурността на линейките.

Междувременно Медицинска федерация „Подкрепа" застана зад идеите на Петър Москов за решаване на проблема с насилието над екипите на Спешна помощ.

"Ние не приемаме твърденията на народните избраници от някои политически партии и неправителствени организации, че министър Москов етнизира проблема. Няма по-убедителни аргументи от цифрите, а те са: "от 227 от началото на годината нападения над екипи на спешна медицинска помощ, 175 - са в ромски махали", пише в декларация, публикувана на сайта на федерацията.
Считаме, че безопасността и спокойствието при осъществяване на лечебно-диагностичния процес от страна на медиците от Спешна помощ трябва да се осигурява не само там, а навсякъде, където има риск от издевателства над тях. В този смисъл, ние сме „за" решенията на министър Москов", пишат те. Като израз на позицията им, от утре (11 декември) всички линейки на ЦСМП в страната ще носят обозначителен плакат.

 

Oще: бърза помощ  здраве  здравеопазване  лекари  медицина  министерство  министър  москов  петър москов  роми  спешна помощ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2013, 02:58

5 Кокошият трън на delight | 11.12.201402:56

Не се получи, Саше, опитай пак, но внимавай muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

4 Сашо | 11.12.201402:15

*неприрязан, а не неподрязан Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

3 Сашо | 11.12.201402:14

"поиска в най-големия ромски квартал в столицата дежурна линейка да е постоянно на разположение на живеещите там, като поне шофьорът на линейката да е ром, който познава квартала. Според него се е създала етническа омраза, която трябва да бъде парирана" Бате, няма етническа омраза. Има просто неподрязан към хора, които не плащат и стотинка, но изискват, а други, при все че плащат всичко, че и от горе, не получават това, което им се полага. Това е положението. Дали си циганин или не - все ще те ненавиждам, ако живееш като паразит на гърба на обществото! Напълно неутрално становище от моя страна - нито на етническа, нито на расова, нито на религиозна основа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2011, 16:52

2 tufto | 10.12.201423:55

Каква координация, какви 5 лева? За тия, които са били - затвор и глоба, а не "договорки с ромските лидери". Какви са тия лидери - държава в държавата ли има? Ушевите можаха да бият седналите протестиращи миналата година, за да ислязат свинете от народното, а сега се "договарят" с ромските "лидери"? Кой ги е избрал тези хора за лидери и на какво? По конституция ли са избрани, висши държавни чиновници ли са, че трябва да се уговаря държавата с тях? Не, не и не! Затвор, защото законите са за всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 10.12.201417:14

Всичко може да се получи, когато има координация между институциите и добра воля за адекватни действия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани