Habemus оставка | webcafe.bg
newscafe

Habemus оставка

Webcafe.bg
23.06.2015, 13:04 (обновена 23.06.2015, 14:56)
иван искров

С писмо до Народното събрание, считано от 10 юли Иван Искров подава оставка като гуверньор на БНБ

Гуверньорът на БНБ Иван Искров подаде оставка от поста си в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

"Призозвавам народните представители от 43-то Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Моля настоящото писмо да се счита за подадена, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ", пише Иван Искров.

Искров заявява, че приветства своевременното приемане на правилата за избор на управител като важна стъпка за събиране на солидна парламентарна и политическа подкрепа за наследника му.

"Точно такъв избор е необходим, за да бъде избегната потенциалната ситуация на вакум в ръководството на Централната банка. В противен случай би бил накърнен авторитетът на най-старата публична институция в България и би било възпрепятствано изпълнението на много важните непосредствени задачи пред БНБ", пише още в писмото на Искров.

Той напомня, че новото ръководство трябва да се заеме с преглед на качеството на активите и стрес-тестовете на целия банков сектор, препоръчани от ЕК.

В същото време трябва да се направи оценка на надзорните практики на БНБ и да се създаде рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции в България.

"Изпълнението на горепосочените задачи изисква на първо място институционалното укрепване на БНБ и категоричното решаване на настоящите кадрови въпроси с избор на нов управител - лична воля, която многократно публично съм изявявал - както и на подуправители в стриктно съответствие със законовите процедури", обяснява той.

Искров напомня още, че мандатът на подуправителя на управление "Емисионно" (т.нар. валутен борд) Калин Христов също изтича в близките седмици.

"Длъжен съм да изразя безпокойство от обстоятелството, че Народното събрание не успява в продължение на над 4 месеца да стигне до решение за избор на подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", пише още Искров.

Проблемът с избора на наследник на обвиняемия Цветан Гунев всъщност възникна поради отказа на Искров да се оттегли от поста си и нежеланието на политическото ръководство да назначи Димитър Костов, предложен от Искров в качеството му на гуверньор - така както го предвижда Законът за БНБ.

В крайна сметка надзорът на банковата дейност, който доведе до кризата с КТБ, остана заложник на играта на нерви между парламента и БНБ.

Той насоява изборът на нов управител на БНБ да се случи преди 10 юли, за да бъдат избегнати "всякакви политически и партийни противоборства", които буха провалили избора в законово определения срок.

"Подобно развитие би се отразило негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ - развитие, което дълбоко вярвам, че трябва да бъде избегнато", пише Иван Искров.

Oще: бнб  българска народна банка  иван искров  менда стоянова  народно събрание  оставка  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 23.06.201514:25

Не съм му адвокат но Искров е необходимата жертва която да оправдае пороците на една корумпирана социална система.Да се готви следващата жертва.А тя добре да консумира тази си жертвоготовност в парично изражение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 23.06.201513:31

Кредитните институции, които отпуснаха кредити за 8 млрд изнамериха заместник на Искров. Той, обаче свърши своята работа, позволи да се надуе балона КТБ, и осигури фронт за действие на въпросните институции.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани