ДАНС проверява ремонта за МиГ-29 по медийни публикации | webcafe.bg
newscafe

ДАНС проверява ремонта за МиГ-29 по медийни публикации

Webcafe.bg
11.12.2015, 17:10 (обновена 11.12.2015, 17:36)
миг-29

Снимка: © Красимир Грозев / Wikimedia Commons

Прокуратурата не е възлагала проверка на МО за Air Policing

Прокуратурата разследва министъра на отбраната Николай Ненчев заради договора за ремонт на изтребителите МиГ-29 след сигнал по медийни публикации.

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение - първата официална информация по казуса с разследването в МО.

От него става ясно, че на 9 октомври е получена жалба от лице на име Ромил Светозаров Златанов, с "твърдения и данни за правонарушения при подготовки на договори за ремонт на самолети". Златанов е практикуващ адвокат от Софийската адвокатска колегия.

Сигналът е подаден 2 дни след като министър Николай Ненчев получи мандат от Министерски съвет да подпише договора за ремонт на МиГ-29 с полската страна.

Към жалбата са приложени "статии по темата от различни медийни издания". Ден по-късно сигналът е пренасочен от ВКП към Специализираната прокуратура.

Документите обаче са върнати с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за престъпление от компетентността на Спецпрокуратурата.

Преписката е изпратена в Софийската градска прокуратура, която на 11 октомври е възложила на ДАНС да направи проверка по твърденията на Златанов.

Договорът за ремонт на МиГ-29 беше ратифициран от Народното събрание на 27 ноември.

"Категорично сред тези указания не е изискването на информация за иницииране, проведени дискусии и последващо предложение за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, в частта му, касаеща изпълнение на задачата Air Policing над българска територия. Всяко разширяване на обхвата на проверката, извършена от ДАНС не представлява задача, поставена от прокуратурата", пише в съобщението.

Проектозаконът на МО предвиждаше възможност за съвместни патрули по охрана на въздушното пространство, в които българската авиация да се подпомага от самолети на държави-членки на НАТО.

Приложено е постановлението на прокурора от СГП Д. Пиронева, която изисква от ДАНС да изяснят всички обстоятелства около процедурата за ремонта на Миг-29, да снемат обяснения от автора на сигнала и от компетентните лица от МО и да се изясни дали има нужда от ангажиране на други структури като АДФИ, АОП, НАП и др.

Срокът на изпълнение е 60 дни, считано от 11 октомври 2015 г. - тоест, проверката е трябвало да приключи на 9 декември (сряда).

Това е второто разследване на прокуратурата в Министерството на отбраната, след като Николай Ненчев беше разпитван по повод твърденията му за опит за подкуп заради сделката за МиГ-29.

Oще: данс  държавна агенция национална сигурност  закон за отбраната и въоръжените сили  миг-29  министерство на отбраната  министър на отбраната  мо  народно събрание  нато  николай ненчев  проверка  разпити  ремонт на миг-29  ромил светозаров златанов  сгп  софийска градска прокуратура 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 12.12.201509:59

ДАНС от Русия ли се командва???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани