Депутат от БСП "оправда" позицията на Кремъл за спасяването на евреите | webcafe.bg
newscafe

Депутат от БСП "оправда" позицията на Кремъл за спасяването на евреите

Webcafe
07.11.2017, 18:39 (обновена 07.11.2017, 21:55)
БСП

Снимка: © Webcafe.bg

Депутатът от БСП проф. Иво Христов се замеси в публичен скандал заради свое изказване, в което защитава позицията на говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова и обяснява реакциите в България с изопачаване на истината "по линия на хибридната война" и с това, че "80% от населението са дебилни", поради което не осъзнават манипулацията.

Иво Христов прави изказванията си в понеделник по време на среща с "Ротъри Клуб" Раднево. След дълга лекция, посветена на промяната в Русия преди и след Путин, депутатът от БСП влиза в диалог по темата дали българските евреи са спасени "благодарение на Червената армия", както твърди Захарова.

Христов посочва, че думите на говорителката на Сергей Лавров са извадени от контекста - повод за позицията на руското МВнР е поредният случай на посегателство срещу паметника на съветската армия в центъра на София (което депутатът нарича "осиране").

Ето как той "разяснява" тезата на Захарова:

"Какво каза тя? Тя каза три неща. Първо, че ако не беше съветската армия... всъщност, първо, че системно в България се поругават паметниците на съветската армия за разлика от Германия, за разлика от Австрия, за разлика от Централна Европа, за разлика от където и да било. Второ, тя заяви, че на паметника на съветската армия има антисемитски лозунги, и трето - накрая казва тя, да не забравяме, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или тука ние ще кажем "Йок, не" на Гьоринг и на Хитлер. "Ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата".

Той продължава тезата си за "манипулация" на изказването на Захарова, като вметва, че "манипулацията става много лесно, когато имаш оскотял, необразован и примирен народ".

По думите му, в България има над 50% фактическа неграмотност, образованието не се възприема като ценност (вижте по-долу цялото изказване на Христов).

Часове след публикуването на записа в профила на Иво Христов във Facebook, видеото беше изтрито.

Спорът около темата за спасяването на българските евреи избухна, след като говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова каза, че "оскверняването на паметника е особено цинично, особено с оглед на факта, че през Втората световна война благодарение на нашите воини стана възможно предотвратяването на депортацията на евреи от България и по този начин да бъдат спасени около 50 000 души от сигурна смърт".

Позицията на Мария Захарова беше посрещната с протест от страна на Министерството на външните работи, като президентът Румен Радев обяви, че изказването й е "или дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация".

По-късно на профила си във Facebook Иво Христов коментира изказването си, че "80% от населението са дебилни".

По негови думи то е извадено извън контекст "тенденциозно и широко цитирано умишлено". Той също така обвини медиите в агресивна пропаганда.

"Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са: "Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно". Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда. "Дебилен" e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем. А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна", гласи цялата публикация на Иво Христов във Facebook.

Цялото изказване на Иво Христов пред "Ротъри Клуб":

"Искате ли да ви дам друг пример как се прави това. Това е наука. Скандалът с изявлението на Мария Захарова - говорител на руското Външно министерство, който върви в последните 2 дни. Класика в жанра.

Като отчетеш, че 80 процента от българското население са дебилни и не могат вече да се подписват, това работи безупречно.

Кой беше поводът за това нещо? Поводът беше омаскаряването на Паметника на съветската армия в София. Какво имаше нарисувано на този паметник, освен всичко - то не е първият или вторият път - имаше антисемитски лозунги.

Какво каза Мария Захарова в цялото си... нали... мен са ме учили едно време в училище, че изводът се прави на базата на целия текст, че текстът си има вътрешна структура, има връзки между тях и така, така, така. Има теза, антитеза, синтеза и така нататък.

Какво каза тя? Тя каза три неща. Първо, че ако не беше съветската армия... всъщност, първо, че системно в България се поругават паметниците на съветската армия за разлика от Германия, за разлика от Австрия, за разлика от Централна Европа, за разлика от където и да било. Второ, тя заяви, че на паметника на съветската армия има антисемитски лозунги, и трето - накрая казва тя, да не забравяме, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или тука ние ще кажем "Йок, не" на Гьоринг и на Хитлер. "Ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата".

Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Извадиха от контекста това и казаха: "Руснаците твърдят напук на цялата история, че те били спасили българските евреи". И 80%, които ги видят, викат "Ей, верно така е". И почва вече 48-ми час ние преливаме от пусто в празно. Това се нарича класическо изместване на проблема.

Ама проблемът не е кой спасил и кой не спасил. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници и го правите системно. И държавата не ги защитава нарочно. Защо не направите същото с паметника на съветската армия в центъра на Виена. Центърът на Виена.

А унищожаването и поругаването на съветските паметници става в Прибалтика, става в Полша, и става в България. Нещо да ви говори това? Преди малко говорих за ????

Класика в жанра. Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става много лесна. Дето викаше баба ми "каил за малко хляб да получи". Много е лесно. И онзи ден, когато беше Денят на будителите, аз споделих някои данни в Парламента, те ме гледаха, с извинение, като насрано дете - майка си.

50 процента, защото аз занижих цифрите на теста PISA, те са много по-страшни, от това, което всъщност съм казал. Реално имате над 50 процента фактическа неграмотност на населението. Никога не е било това в българската история. Българите са били 90 процента неграмотни, 99 процента неграмотни, но образованието е било ценност, ресурс.

Ще си продам нивата, детето да изуча, да му отворя очите. Чичо на село е знаел, че образованието е мощен лифт, средство за издигане по социалната стълбица. А сега когато гледаш олигофрените по телевизията, които дават съвършено нови социални роли, детето на чисто, такова, инстинктивно ниво разбира, че образованието няма никаква стойност за социално издигане, каквото и да означава това. Други качества се изискват. А сред тях седенето на задника и четенето до 12 часа е последното, което има значение.

Има и друго, не знам дали сте забелязали. Намалява броят на български деца, които отиват да учат в чужбина от новите генерации. Защото от социализма има естествена инерция, която постепенно затихна някъде докъм 2010 г. Дето се казва, учителите измряха от социализма, които още учеха децата. Ще го кажа директно. Нашите деца вече не са конкурентоспособни навън. И там е зор. Във Виенския университет, в най-големия немскоезичен факултет, юридическия, кандидатстват 10 000 човека, завършват 100. А тука 100 души влизат, 10 000 излизат. Поради простата причина, че парите следвали ученика и студента.

И затова всеки уважаващ себе си ректор казва на своите даскали "Ако скъсате някого, вие си ритате трудовата книжка". И дето всичко, което пълзи по терена, вече ще стане висшист.

Висшето образование има скрита, реална, и нереална програма. Официалната е да учиш, за да излезеш Леонардо да Винчи, неофициалната е да си вземеш заплатата. Ти, даскалът, и оня там олигофрен, на когото му даваш дипломата..."

Oще: антисемити  бсп  евреи  иво христов  кремъл  раднево  ротъри клуб  червената армия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

35 dedo adji | 12.11.201718:02

Неудобно е да се включвам с 3 дни закъснение, но току що гледах по БНТ едно предаване, в което евреи от Израел говореха за спасяването, някои своето лично, на чист български език. Не чух благодарности за червената армия. А към края имаше епизод от една детска градина в Израел. Еврейчета, второ или трето поколение родени в Израел, говореха български и учеха българската азбука. Татковците им, също родени в Израел, им докарали от България учителка по български. Друго признание не ми трябва.
Доксе и гети, кажете на професора си да си го изтегли, и след това пак да плещи за червената армия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 09.11.201711:06

Доксе,
благодаря за номинацията, но няма нужда. Руснаците си имат президент и си го харесват, може скоро да го преизберат. Аз не се слагам за президент и на собствената си фамилия, само доайен.
За познанията ми за Русия си прав. Интересувал съм се, чел съм и продължавам да чета руски автори, от Барков и Пушкин до Бушков и Акунин. С колеги руснаци съм разисквал всякакви теми, вкл. исторически, от княз Игор и Св. Олга до Елцин и Путин. Всичко в най-добър приятелски тон Аз съм излязъл обогатен, надявам се някои от тях тоже. Смея да твърдя, че познавам руската история, бит и душевност по-добре от много списващи тук, и хвалители и хулители, без да претендирам да е в пълнота и тънкости. Но това не ме прави руснак, нито даже русофил. Не скачам в защита на всяка руска глупост, и не вярвам, че от изток иде само светлина, като някои по-католици от папата.
И аз съм учил история на БКП. На КПСС беше няколко години преди мене, разликата не е голяма. И цитирам 6-ците не за хвалба, а за да ти покажа, че познавам и вашата идеология,без да я споделям, както не я споделях и тогава. Учил съм усърдно по всички дисциплини, макар да не можах да изкарам 6 по всички. А тия бяха толкова елементарни, че успях с минимални усилия. Щом ти едва си скърпил тройките, какво говори това за тебе.
Гетито само коригира цифрите, на което не възразявам. Важен е порядъкът, а не точната цифра. И елегантно пропуска, че освен мародерите и убийците, каквито не отричам, че е имало, са осъдени и учители, журналисти, банкери, лакари с европейска известност. Без да броим хилядите безследно изчезнали, невписани в никакви списъци. Нюрнбергският процес, който дава за пример е издал 11 смъртни присъди. Все пак, бащите ви са проявили велика милост - оставили няколко лелки да си говорят на "госпожа".
Много пъти съм те подкрепял и пак ще те подкрепям, но за възхвала на БКП и СССР не ме търси. И стига вече, на мене ми писна и на хората им писна да ни четат. Ще си пиша мили писъмца с Мануелка, Паяка и Победка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

33 Dox | 08.11.201722:41

Деденце,
На свой ред и аз се чувствам длъжен да ти благодаря за така великодушно предоставените произведения на професора за мен. Но, нямаше нужда, Деде. Аз съм ги чел, някои дори два пъти. Съмнявам се да съм чел всичко, за това ще те помоля, ако случайно ти попадне или разбереш за нещо, което не съм чел, да ми го изпратиш. За моя сметка. Ако възникнат допълнителни разходи да речем - от погнуса, запушване на нос, заобикаляне отдалеч, не се притеснявай ще ти ги възстановя до стотинка, дори ще ти платя и "вредни", за психически смущения, смущения в кръвното, в сърдечния ритъм, грип, настинка, хемороиди, обриви и повръщане, причинени от професора. Ако не се възстановиш, тогава моля, сърди се не на професора, а на фармацевтите.

Тия дни наблюдавам, че си изпаднал в някаква еуфория, която допълнително размътва разсъдъка ти, не, че той някога е бил особено бистър. Твърдиш, че с Гети сме по-руснаци и от руснаците. Благодаря, но едва ли можем да се мерим с теб в това отношение. След като в продължение на 10 години ти контактуваш всяка година с по 5-6 руснаци, това прави 50-60 руснака, нали така. Е, ами значи ти познаваш руснаците по-добре и от самите тях. Познаваш в тънкости цялата душевност и бит на руския народ. Деде, кандидатирай се за президент на Русия. Имаш всички шансове. А и с руския нямаш никакъв проблем.

Поздравления за шестиците по научен комунизъм и история на КПСС! Аз учих история на БКП, не на КПСС, но и по двата предмета едвам скърпих тройка. Голяма радост беше. Но ти изглежда си учил усърдно или просто си обичал тези предмети. Браво! Така трябва, Деде.

Гети ти е задал два много интересни въпроса, но нещо не виждам да си отговорил - не че очаквам кой знае какво, де, но все пак. Понеже съм забелязал, че когато стане дума за руснаци и Русия, много обичаш да използваш думата "окупация" когато трябва и когато не трябва. След освобождението те са останали тук няколко години, което, за теб е окупация, предполагам. Ами, Деде, останали са, за да ни помогнат да си направим държава. А държава означава структури, армия, полиция, събиране на данъци, бюджети, съд, училища и университети, театри, читалища и пр. и пр. До тогава обаче българите не сме отглеждали по мазетата депутатите си, министрите си, генералите, данъчните инспектори и т.н., чакайки сгоден момент да си направим държава.

И накрая, Деде, Валентин Вацев казва, че започнеш ли да рушиш паметници, ти вече си изгубил битката. Да не говорим за опитите да променяш историята, в който процес гледам че участваш активно и с особен ентусиазъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

32 GETI | 08.11.201722:30

дядка, през един отрязък от историята(преди и след ВСВ) си пълен профан.а твоите преживявания,лични мнения и определения за някой и някои,не ме интересуват.такъв разговор може да си правиш с другарката ПениСлопова.
интересува ме, откъде го взе това и постоянно го повтаряш: „за ЕДНА година бащите ви избиха 3000 официално, чрез пародия на съд и още толкова без съд. Качени на власт от същата червена армия“

https://literaturensviat.com/?p=89989

„…официалните данни народните съдилища в цялата страна са подвели под отговорност 11 000 подсъдими. От тях 2730 са осъдени на смърт, 1516 са оправдани, а останалите са с различни срокове затвор. В Старозагорския край получилите най-тежката присъда със сигурност са далеч по-малко от плеядата антифашисти, избити без съд и присъда из тракийското поле по средногорските бари, в Балкана, в полицейските участъци и в затвора. В същото време във Франция осъдените за профашистка дейност са 90 000, в Белгия - 53 000, в Холандия - 45 000, в Чехословакия - 38 000, в Унгария - 26 000, в Дания - 15 000.
- Народният съд бе логичен резултат от задълженията на България към великите сили -победителки във Втората световна война;

- Народният съд в България бе изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунал;

- Чл.5 от Парижкия мирен договор задължаваше България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали и съдействали за извършването на военни престъпления или против мира и човечеството;

- Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон, а Съюзната контролна комисия в София зорко следеше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност;

- И накрая, създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война.

Друг е въпросът, че затриването на българи от българи, макар и като акт на висша справедливост, никога не може да бъде адмирирано. Но това го разбираме от дистанцията на времето едва ние, днешните поколения. Днес няма смъртно наказание. Преди 68 години нещата са стояли другояче. Който е убивал, измъчвал, палил и грабил, си е получил заслуженото от Народния съд. Грубо, жестоко, военно време…“


та,дядка, дай да видим от къде си взел тва „избиха 3000 официално, чрез пародия на съд и още толкова без съд. Качени на власт от същата червена армия“ ,или си го измисли.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 08.11.201722:07

.. хах, какво удобно съвпадение - точно най-подходящият демонстратор на Д-К бил коментирал преди мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 08.11.201722:05

Щом професорите в България са толкова малоумни, какви тогава са хората без дори висше образование?
Не бях замислил въпроса като реторичен, но сега се усещам, че заради Дънинг-Крюгер на практика е точно такъв.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 08.11.201721:48

Искам да посоча един аргумент, който в някакъв смисъл подкрепя твърдението на г-н проф. Иво за 80% процента: струва ми се, че именно в подобни дебилни общества е нормално човек с подобен език и интелектуален капацитет да е професор. Народен професор. От народа. 80-те %.
И те така!
Намига Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

28 Mako | 08.11.201721:43

Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или тука ние ще кажем "Йок, не" на Гьоринг и на Хитлер. "Ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата!"
=====================

Другарят господин професор е забравил, че няма никаква нужда от употребата на бъдеще време в твърдението му за нашето "йок!". Защото то не е никаква невъзможна хипотеза, а съвършена реалност - случило се е още през 1943!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 08.11.201719:02

Само гетьо го нямаше да застане с голи гърди и разкопчани гети в защита на паметниците и на свещената война. Хем ви свидетелствам, че руснаците приемат без излишни емоции махането на някои съветски паметници. Ама вие с докс сте по-руснаци от руснаците. По третия закон на Нютън на тъпотиите на павето и ибрикчията излизате със свои оригинални тъпотии.
Паметниците на Царя Освободител, генералите и граф Игнатиев не само не се докосват, а и се почитат от народа. Израсъл съм на ул. Граф Игнатиев във Варна, улуци на негово име и на генералите от освободителната война има във всички български градове, при всички режими. Много от паметниците са издигнати с пожертвувания от оскотелия народ, който вашата партия оскоти Тоя народ е носил на гръб камъни за паметника на Шипка. А пред вашите ни водеха под строй.
Че сте безсрамни е ясно откак се похвалихте, че поемате вината само с мезе, ама къде се врете в логиката, бе? Не по моята логика, а по необходимост са разстреляни няколко агенти на руския цар от Стамболов, при което е казал "Плачете за Олимпи Панов". Разстреляни са и няколко червено оранжеви главатари от Цанков. В зората на демокрацията един журналист, забравил съм му името, си направи труда да разрови всичките ви архиви за загинали ваши герои от 1923 до 1944г., и обяви, че по вашите хвалби има загинали по-малко от 5000 души за 21 година, не помня точната цифра. Като в тях са включени и загиналите в редовете на червената армия и в сталинските лагери. Само за ЕДНА година бащите ви избиха 3000 официално, чрез пародия на съд и още толкова без съд. Качени на власт от същата червена армия. Те ви са за мезе.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

26 Виктория Пенелопова 07 | 08.11.201718:27

Докс, хуморът никак не ти се получава Смее се Виж с Гети-то сте си лика прилика, чугуни и половина!
Къде изчезна Симчо? Чуди се
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани