Плевнелиев: Армията да не се използва за предизборни цели | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев: Армията да не се използва за предизборни цели

Webcafe.bg
04.10.2015, 18:51 (обновена 04.10.2015, 18:58)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Плевнелиев припомня, че заседанието на КСНС по темата за бежанската криза е било на 20 ноември 2013 г. и всички партии и институции са се ангажирали да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната

„Армията да не се използва за предизборни цели, а политическите сили да се концентрират върху смислените си послания към избирателите". За това призова президентът Росен Плевнелиев по повод политическите искания за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради бежанската криза.

Позицията беше оповестена в съобщения на прессекретариата на държавния глава, разпратено до медиите в неделя следобед. Тя е в отговор на декларациите на БСП и ДПС от парламентарната трибуна през седмицата, в които се настояваше за спешно свикване на съвета.

В изявлението на Плевнелиев се припомня, че заседанието на КСНС по темата за бежанската криза е било на 20 ноември 2013 г. и всички партии и институции са се ангажирали да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза, както и да осигурят законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции.

Според взетите решения всички институции трябва активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза.

Плевнелиев счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални и очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка.

Изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България" е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента.

Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

Oще: армия  бежанци  военни  кснс  президент  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани