ЦИК разреши максимума от 35 секции в Турция | webcafe.bg
newscafe

ЦИК разреши максимума от 35 секции в Турция

Webcafe
15.10.2016, 19:20 (обновена 15.10.2016, 19:37)
цик

Снимка: © webcafe.bg

Няма да има увеличение на секциите в Англия въпреки заявленията

Максималният брой на изборните секции в чужбина остава 35 за една държава. Толкова ще бъдат секциите в САЩ, Великобритания и Турция.

Решението беше взето от Централната избирателна комисия в законовия 21-дневен срок преди провеждането на изборите.

ЦИК отказа да се съобрази със заявленията на над 34 000 българи от чужбина, които настояваха да не се спазва ограничението, за да не се пречи на правото им да гласуват.

Най-много подадени заявление за гласуване има в Турция - 8842, и Великобритания - със 7000.

ЦИК реши в Испания да се открият общо 27 изборни секции. В Гърция те ще са 13, във Франция - 10, а в Италия - 9.

В Германия ще бъдат открити изборни секции само в Посолството в Берлин, консулствата в Мюнхен и Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Драмщат и Щутгарт. Германия не допуска провеждането на избори на чужди държави извън дипломатическите им представителства.

Изборният кодекс постановява, че секции в чужбина могат да се откриват само в дипломатически представителства. Изключение се прави за българите, гласуващи в страни от Европейския съюз - до 35 секции в отделна държава. Увеличение на лимита на секциите се разрешава от ЦИК в страните извън ЕС, но само при мотивирана подкрепа от посланиците и консулите.

Oще: александър андреев  българи в чужбина  великобритания  германия  гласуване  закон  изборен кодекс  избори  избори 2016  избори в чужбина  лондон  максимален брой секции в чужбина  президентски избори 2016  референдум  турция  централна избирателна комисия  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани