Деветте живота на Светлозар Лазаров | webcafe.bg
newscafe

Деветте живота на Светлозар Лазаров

Webcafe.bg
13.02.2015, 12:11 (обновена 13.02.2015, 13:29)
Ромски деца сурвакат главния секретар на МВР Светлозар Лазаров

Снимка: © mvr.bg

Главният секретар на МВР оцеля и при новата власт

И ГЕРБ няма да помръдне Светлозар Лазаров от бетонираната му позиция на главен секретар на МВР - въпреки партийните заявки за пълна ревизия на управлението на МВР под професионалното ръководство на Лазаров и въпреки публичното сваляне на доверието от главния секретар на МВР от страна на вътрешния министър Веселин Вучков.

Това е равносметката от тримесечните дебати по законопроекта за МВР, който в оригиналния си вид предполагаше автоматично прекратяване на мандата на главния секретар поради липса на квалификация за заемания пост.

Лазаров обаче излезе изненадващия победител в борбата с полицейското лоби в ГЕРБ.

Поправка с човешко лице

Според досега действащия Закон за МВР професионалният ръководител на вътрешното министерство трябваше да притежава не по-малко от 7-годишен стаж в службите за сигурност или обществен ред, от които - поне 1/3 на ръководна длъжност.

Предложението на ГЕРБ, внесено през ноември 2014 г. от Цветан Цветанов и група депутати, съдържаше три ключови промени - вдигаха летвата на професионалния стаж до "не по-малко от 10 години", увеличава изискването за продължителността на заемане на ръководна позиция от 1/3 до "поне половината" от професионалния стаж, и повишава условието за степента на заеманата длъжност по класификацията на МВР - от "ръководна" до "старша ръководна".

При тази редакция Светлозар Лазаров беше напът да бъде отстранен от длъжност поради несъвместимост с изискванията на закона - липса на стаж на старша ръководна длъжност.

Тази седмица обаче при приемането на Закона за МВР в пленарна зала изненадващо се оказа, че това изискване липсва в окончателния вид на нормативния акт.

Един срещу всички, всички срещу един

Проблемът с кариерното развитие на Светлозар Лазаров изглежда вби клин в отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Политическото ръководство на МВР, съставено от бивши заместници или приближени на Цветан Цветанов, досега излъчваше недвусмислени сигнали срещу Лазаров.

В серия от публични изяви вътрешният министър Веселин Вучков неколкократно поставяше под съмнение професионализма на Светлозар Лазаров, като припомняше емблематични случаи от мандата му като провалената акция в Лясковец и замесването на името на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев в аферата "Кокаинови крале".

Вучков назначи и "дубльор" на Светлозар Лазаров на позицията заместник-главен секретар на МВР - Георги Костов, когото посочи като довереното си лице в министерството.

"Може ли служител в структури в сектор сигурност със седем годишен стаж, от които 1/3 на старша ръководна длъжност, да заема една такава отговорна позиция. В случая с Лазаров става дума за човек, който даже и не дойде от ситемата на МВР", заяви само преди дни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов (бивш председател на Вътрешната комисия в НС в първия мандат на ГЕРБ).

Най-красноречив беше самият Цветан Цветанов, който даде еднозначна оценка на настоящия главен секретар на МВР:

"Ако бях министър на вътрешните работи, Светлозар Лазаров може би щеше да бъде шеф на РПУ, като и това е много"

Арбитърът Борисов

Съвършено различен поглед демонстрира обаче министър-председателят Бойко Борисов.

Разминаването в позициите си пролича още в края на 2014 г., когато Борисов даде знак, че няма намерение да сменя "унаследеното" ръководството на ДАНС и МВР, защото "не иска да си вкарва проблем", а иска "да вижда как се строи в тази държава". Тогава Борисов отправи и задочна критика срещу Цветанов, на когото приписа отговорността за недоверието спрямо ГЕРБ по време на първия управленски мандат.

"Това, което беше създадено като негативно отношение в обществото, беше полицейщина, подслушване. Цветанов казва - и аз му вярвам на Цветанов, че абсолютно не е вярно такова нещо. Но това усещане остана", каза Борисов.

Специалното отношение към Светлозар Лазаров си пролича и при казуса с т.нар. дело "Червеи" за неправомерно прилагане на СРС от ДАНС срещу служители на вътрешното министерство и съмнения за изтичане на информация и манипулиране на информационната система на МВР.

Въпреки установените нарушения, Борисов публично свали отговорността от Лазаров и Писанчев.

"Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", заяви той.

Революцията на герберите

Твърде любопитен беше и неочакваният опит на ПГ на ГЕРБ, под ръководството на Цветан Цветанов, да "екзекутира" в последния момент Светлозар Лазаров - при това, зад гърба на премиера Бойко Борисов, който в същото време отсъстваше от България.

В четвъртък по време на последния дебат за Закона за МВР депутатът Пламен Нунев (приближен на Цветанов, бивш началник на РЗ "Полиция" в Русе и два мандата народен представител от ГЕРБ) внесе предложение за автоматично прекратяване на мандата на тримата ръководители на ДАНС, МВР и Държавна агенция "Технически операции" - Владимир Писанчев, Светлозар Лазаров и Цветан Китов - до един месец след обнародването на закона.

Предложението беше внесено в последния момент - след като ден по-рано парламентът се отказа от завишаването на изискванията към Лазаров.

Опозицията от БСП и ДПС възрази, че по процедурни причини не може да се предлага нов текст на второ четене, без той да е преминал обсъждане в Комисията по вътрешна сигурност.

След поискана почивка самият Пламен Нунев оттегли предложението си "в името на добрия тон". Но сигналът беше ясен.

"Убеден съм, че от тук нататък Министерски съвет и респективно министъра на вътрешните работи са тези, които трябва да се съобразят с изискванията на закона", каза Цветан Цветанов след окончателното приемане на закона.

Като главен на главен

Въпреки натиска от страна на собствената му парламентарна група и от коалиционните партньори от Реформаторския блок да острани Лазаров от МВР, Борисов очевидно няма подобно намерение.

"Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", обяви днес Борисов пред БТА.

И отново подчерта, че не желае да бъде "тласкан" към смени, които ще възкресят обвиненията за политическо овладяване на МВР и полицейщина в управлението.

"На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим", обяви Борисов.

Недвусмислена препратка към приближаващите местни избори, ключов момент за премерване на политическите сили, от който твърде вероятно ще зависи дали управляващото мнозинство ще остане в същия си вид.

Само година по-късно пък идват президентските избори - още по-критична точка за ГЕРБ и за самия Борисов.

Министерство на вечните разправии

По всичко личи, че не високата оценка за професионализма на Лазаров, а неприкритите притеснения на Борисов за крехкото управление в коалицията 2+2 и цикличните заплахи от страна на "балансьора" ДПС, са причината за упоритото задържане на власт на главния секретар на МВР.

На цената на запазването на откровено провален професионален ръководител, на цената на съмнения за политическа договорка с силите, които поддържаха мандата на Пламен Орешарски - и в крайна сметка, на цената на разрив с ударника на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Отвъд политическите баланси обаче най-големите щети ще понесе самото Министерство на вътрешните работи, което за пореден път става жертва на властови турбуленции.

С ръководство в открит конфликт, "дублаж" на професионалното началство и с публични спекулации за теч на информация и политически тормоз - базовите задължения на МВР остават проста функция на текущите политически скандали.

Oще: бойко борисов  гдбоп  герб  главен секретар  деветте живота на светлозар лазаров  дпс  закон за мвр  избори  лазаров  мвр  светлозар лазаров  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 13.02.201515:05

Най-красноречив беше самият Цветан Цветанов, който даде еднозначна оценка на настоящия главен секретар на МВР:

"Ако бях министър на вътрешните работи, Светлозар Лазаров може би щеше да бъде шеф на РПУ, като и това е много"


Думи на човек, който в една нормална држава би бил учител по физическо. Но, май и това е много?
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани