Продължава протестът на личните лекари | webcafe.bg
newscafe

Продължава протестът на личните лекари

Webcafe.bg
29.03.2016, 08:34 (обновена 29.03.2016, 09:12)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Новият рамков договор предвижда допълнителни 9 млн. лева за личните лекари, като на база тези увеличения са гарантирани допълнителни 1000 лева средно годишно, обясни Москов.

Новият рамков договор, който не беше подписан от БЛС, предвижда увеличаване на профилактичните прегледи за децата и броя на направленията с 640 000. Това обясни здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на bTV.

Според него недоволството е породено от това, че застоят в сферата на здравеопазването изисква радикални промени.

"Не ми пари под краката, защото съм уверен в това, което правя", каза Москов.

„Предстои НЗОК днес в 10:00 ч. да вземе решение за анекс, към Националния рамков договор. Доколкото разбирам личните лекарите искат да не се приема анексът, а да остане старият рамков договор", каза Москов. Той посочи, че новият рамков договор предвижда допълнителни 9 млн. лева за личните лекари, като на база тези увеличения са гарантирани допълнителни 1000 лева средно годишно.

„Направленията се увеличават с 640 000 повече. Те гарантират по-голям ваш достъп до здравеопазване. Смисълът на личните лекари е такъв, че те така да ни лекуват, че да няма нужда от допълнително лечение. Когато липсват направления, означава че сме получили по-лоша услуга на първото ниво. Общо 36 млн. лева допълнително в доболничната помощ", каза Москов.

Той посочи, че от декември досега е имал 15 срещи с лекари. Москов отбеляза, че се премахва и текстът, според който личните лекари трябва да са на разположение на пациентите по 24 часа.

Междувременно протестът на общопрактикуващите лекари продължава втори ден и обхваща все повече градове в страната. Медиците настояват от началото на април да не влизат в сила промени, както и до приемането на нов Рамков договор да се работи по стария.

Oще: блс  български лекарски съюз  джипита  здраве  здравеопазване  лекари  лични лекари  медицина  министерство на здравеопазването  москов  национален рамков договор  петър москов  рб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани