Софийският районен съд на протест срещу работата на ВСС | webcafe.bg
newscafe

Софийският районен съд на протест срещу работата на ВСС

Webcafe
07.12.2016, 18:28 (обновена 08.12.2016, 07:38)
съд

Съдиите и служителите на СРС ще изразят недоволството си от работата на ВСС между 11 и 13 часа утре

На 9 декември съдиите и служителите на Софийския районен съд (СРС) излизат на протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод е недоволството от цялостната работа на ВСС, както и да се отстои "независимостта на служителите и съдиите от Софийския районен съд".

Протестът ще бъде от 11:00 до 13:00 часа пред и около сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф"12 и "Княз Борис I".

Съдиите ще изразят недоволството си от цялостната политика на ВСС и ще защитят независимостта си. Те ще протестират още и срещу свръхнатовареността си в сравенение с други съдебни органи, както и отказа на ВСС да изслуша председателя на съда по този въпрос.

"СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда", пише в страницата на съда във Facebook.

""Когато СРС се бореше, за да получи дължимото му се - за съдебни сгради, които ползват не по-малко и СРП, за пари за оборудване, за проблемите със съдебните заседатели и др., ВСС, чиято е отговорността, не предприе никакви реални действия, а гледаше отстрани.

Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС, и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние".

Съдиите и служителите на СРС призовават за подкрепа гражданското общество и юридическата гилдия. Те съобщават още и че за времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, поради което молят гражданите и адвокатите да проявят разбиране.

Oще: висш съдебен съвет  всс  главна прокуратура  натиск  прокурор  протести  протест на съдии  софийски районен съд  софия  срс  съдиите на протест 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани