ЦИК съобщава задължителен ли е референдумът на Слави | webcafe.bg
newscafe

ЦИК съобщава задължителен ли е референдумът на Слави

Webcafe
11.11.2016, 07:48 (обновена 11.11.2016, 07:57)
цик

Снимка: © webcafe.bg

Слави Трифонов и екипът му обвиниха ЦИК в „чудовищна манипулация" заради преброяването на бюлетините, броят на които според Комисията не достига за превръщането на вота от допитването в закон.

Централната избирателна комисия трябва да съобщи днес каква е била избирателната активност на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави", след като преброи за втори път протоколите на комисиите и анализира грешките. Именно от активността зависи дали резултатите от допитването ще се превърнат в закон.

Слави Трифонов и екипът му обвиниха ЦИК в „чудовищна манипулация" заради преброяването на бюлетините, броят на които според Комисията не достига за превръщането на вота от допитването в закон.

По закон, за да бъде признат за задължителен, избирателите трябва да минат 3 501 269 души. Ако отговорите „да" на трите надхвърлят 50% от гласовете (както е в случая), то референдумът трябва да влезе в сила.

Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението.
Ако в срок до три месеца след обявяване на резултата от референдума Народното събрание не приведе свой акт в съответствие с изразената от гласоподавателите воля, този акт не се прилага в частта, която противоречи на решението на референдума.

Това означава, че Изборният кодекс и Законът за политическите партии ще трябва да бъдат променени до началото на февруари 2017 г. - в противен случай, няма да се прилагат при провеждането на парламентарни избори и при определянето на субсидиите за партиите.

Промяна ще трябва да се направи и в Закона за прякото участие на гражданите, за да бъде вписано новото условие - задължително гласуване на национални и местни референдуми.

Законността на референдума може да бъде оспорена в седемдневен срок от обявяването на резултата, пред тричленен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок. Решението на тричленния състав може да се оспорва пред 5-членен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок.

Според Закона решението от референдума трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му от Централната комисия за произвеждане на национален референдум след изтичане на срока за обжалване или след влизането в сила на решението на Върховния административен съд по чл. 24.

Oще: гласове на референдума  комисия  референдум  слави  слави трифонов  централна избирателна комисия  цик  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

1 МарКом | 11.11.201615:31

Разликата в отчитанията е под 0.4% което може да влезе в статистическата грешка дори и без да търсим неотчетени гласове, забравени урни, грешни протоколи и други.
Волята на народа на България е ясна. Няма какво да шикалкавят.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани