На живо: Гласуваме на балотаж за президент на България | webcafe.bg
newscafe

Гласуваме на балотаж за президент на България

Webcafe
13.11.2016, 08:39 (обновена 13.11.2016, 20:27)
Румен Радев, Цецка Цачева

Снимка: © Филип Върбанов

Изборният ден започна нормално в страната, без сигнали за забавяне на началото на вота по места, съобщиха от ЦИК

20:05 ч. - Генерал Румен Радев е новоизбраният президент на България, след като на балотажа на президентските избори спечели 58.1 % от гласовете по данни на "Алфа Рисърч". Повече - четете тук.

19:29 ч. - избирателната активност на балотажа към 17.00 ч. е 41.94% е. Гласували са 2 867 772 души.

На първия тур на президентските избори активността към този час беше 45.11%. Най-висока активност има в Перник и София област - 49%. В Кърджали е най-ниската избирателна активност - 29%. Активността в областта е била ниска и при първи тур, когато към 17.00 ч. са гласували 28.42%.

17:57 ч. - Не е редно да се правят предсрочни парламентарни избори, без да бъде променено изборното законодателство. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

"Някой може да го е страх от мажоритарни избори, но народът каза, че иска точно това. Ще бъде цинизъм, ако изборните правила за следващите парламентарни избори не бъдат променени", каза още Дончев. Той потвърди, че ако няма добър резултат за кандидата на ГЕРБ, няма друг път освен оставката.

17:00 - Какви са резултатите са двамата кандидати към часа?

Следете във Facebook-страницата на Webcafe.bg

16:48 - 55 сигнала за нарушения в изборния ден са постъпили до момента в ЦИК

По-голямата част от нарушенията са свързани с отварянето на бюлетината. ЦИК вече е излязла с указания по този въпрос, по думите на говорителя на Комисията Александър Андреев, цитиран от БТА.

Има и нарушения, свързани с публикуването на изборни резултати от различни медии в разрез със закона. До 20 часа е забранено да се съобщават резултати в медиите, с изключение на социалните мрежи.

За няколко публикации са установени административни нарушения и ЦИК е излязла с решение публикациите да бъдат свалени от страниците на тези медии, за да не влияят на вота.

Санкциите, които ще бъдат наложени са в компетенциите на областния управител, който въз основа на акта, който ще бъде издаден, следва да издаде и наказателното постановление със съответния размер санкция в размер от 2000 до 5000 лева.

Към момента ЦИК разглежда записите с думите на премиера Бойко Борисов сутринта, за които постъпиха сигнали, че представляват агитация.

16:30 -В ЦИК са постъпили първите протоколи от секции извън страната, където изборният ден е приключил.

Четири от протоколите са от Австралия и по един от Нова Зеландия и от Корея.

15:15 -  ЦИК разглежда сигнали, че премиерът Бойко Борисов е агитирал в разрез със закона.

В Комисията са постъпили сигнали, че премиерът Бойко Борисов е агитирал в разрез със закона при речта си пред журналисти сутринта на изборния ден в Банкя, съобщи говорителят и член на ЦИК Камелия Нейкова

14:40 - Какви са резултатите са двамата кандидати до 14 часа?

Следете във Facebook-страницата на Webcafe.bg

14:20 - Към 13 часа избирателната активност е 27.02%, което означава 1 847 338 души.

Това съобщи говорителят и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на пресконференция.

Най-висока е активността в Смолян - 32.69%, а най-ниска в Кърджали - 17.34%.

За частичните местни избори за кмет в "Младост" изборната активност е 28.24% или 25 081 от 88 813 души, които имат право на вот.

На първия тур на изборите към 13 часа избирателната активност беше 26.20%. На балотажа на последните президентски избори през 2011-ва година към 13.00 часа избирателната активност бе 26.73%.

13:25 - Избирателната активност в Пловдив към 12.30 часа е 23,25 процента или 71 377 души, според говорител на 16-та Районна избирателна комисия.

Малко са сигналите за нарушения в града, но са получени сигнали, че членовете на секционни избирателни комисии работят бавно.

13:20 - От "Алфа Рисърч" отчитат сравнително висока избирателна активност.

По техни данни към 11:45 часа избирателната активност е същата, като на първи тур: 21.5%, като миналата седмица тя е била 21.6%. Според тях може да се очаква известно намаление на гласуващите в обедните часове, но като цяло избирателната активност е висока, особено в сравнение с втори тур на президентските избори през 2011-та, когато активността е била с 2% по-ниска, съобщава БНР.

13:15 - От началото на деня в ЦИК са постъпили седем жалби за нарушения в изборния ден.

Един от сигналите е дошъл от Монтана, че се отварят бюлетини след като са били пуснати в кутията.

В социалните мрежи има оплаквания, че при сгъване на бюлетините се вижда как е гласувано.

Над 230 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до деня на балотажа са получили от прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. По 13 от сигналите е образувано досъдебно производство, по 170 е постановен отказ и 3 са изпратени в ЦИК по компетентност.

12:30 - Следете резултатите от балотажа във Facebook-страницата на Webcafe.bg.

Как се движат гласовете за кандидат-президентските двойки - вижте тук

11:18 - ЦИК съобщи избирателната активност към 10 часа

Тя е 10.59%, което означава 724 059 избиратели. Актвността е по-висока, отколкото на първия тур, когато тя е била 10.23%. Според говорителят на ЦИК Александър Андреев около 25 000 повече избиратели са пуснали гласа си към 10 часа в сравнение с преди седмица.

Най-ниска е избирателната активност в Пловдив - 6.24%, а най-висока е тя в Хасково - 14,12 на сто, съобщиха още от ЦИК.

В София-област тя е 13,81 на сто. Избирателната активност ще бъде отчетена отново от ЦИК към 13.00 часа.

11:00 - Румен Радев гласува в Професионална гимназия по транспорт "Макгахан" в София

Той обяви, че гласува за доброто на България. "Мисля, че водихме етична кампания от начало до край. Моралната победа е налице, но политическата предстои. Нека се поздравим с легитимно избран президент", бяха думите на Радев.

Той се въздържа от коментар относно евентуална оставка на правителството с думите, че премиерът достатъчно добре се анализира сам.

Радев отказа да предрича политическия развой занапред. "Достатъчно гадатели и гадатели видяхме на тези избори, включително и на правителствено ниво".

10:45 - "Алфа Рисърч": активността към 10 часа е 11.5%

За сравнение миналата седмица към 10 часа активността е била 10.3%. На изборите за кмет и президент в столичния квартал "Младост" към 10 часа активността е 10.88% активност, по данни на ЦИК.

10:30 - Президентът Росен Плевнелиев гласува. Пред журналисти той обяви, че е рано за служебно правителство.

Държавният глава се обяви за "честни и почтени избори" и обеща, че още утре ще покани новоизбрания президент на "Дондуков" 2, за да започнат съвместната си работа.

Той заяви, че има и силите, и опита, и знанието за съставяне на служебно правителство и ако страната влезе в политическа криза, ще спазва конституцията.

"Сигурен съм, че ще ни помогне върховенството на правото и конституцията. Рано е за служебни правителства".

Плевнелиев напомни, че ако сегашното правителство падне, това не значи, че страната веднага ще изпадне и в парламентарна криза. Той напомни, че първо следват консултации за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

"За мен не е самоцел съставянето на ново правителство", каза още той.

10:00 - Kандидат-президентът Цецка Цачева гласува в Плевен.

"Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката. Една битка има няколко сражения. Днес е последното сражение и аз ще го спечеля", обяви тя пред журналисти.

Според нея най-голямото предизвикателство пред новия президент е да преодолее различията между хората, които според нея "преминават границата".

"България е била силна и уважавана сред съседите си, когато е била обединена".

"Не си позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист, говорих откровено, хората ме познават, затова днес аз съм оптимист".

"Изненадах се от това, че няма опашка пред урните... Днес в Плевен е много ветровито, вятърът е много силен. Самата аз се изненадах. За мен този вятър, е вятър на победата".

9:30 - Премиерът Бойко Борисов гласува в училището в Банкя.

"Ако подам оставка, ГЕРБ по никакъв начин няма да участват във властта", обясни той пред журналисти. "Виждате какво става в Америка. Едно по едно обещанията им почнаха да падат. Надявам се, че българският народ ще прояви здрав разум".

Борисов обясни, че ни най-малко не се чувства притеснен. "Трябва да се притесняват тези, които лъжеха доста по време на кампанията".

8:30 - С нарушение започна изборният ден в 144-то училище "Народни будители" в Младост 3 в столицата.

В "Младост" жителите на района освен за президент и вицепрезидент гласуват и за районен кмет. В 7 часа вратите на изборната секция 86 все още бяха затворени, заради закъснение на секционния председател.

Със закъснение от 15 минути отвори и 87-ма избирателна секция в 144-то училище в района.

7:00 - Започна гласуването на втори тур на изборите на президент и вицепрезидент на България.

От ЦИК не са получили информация за забавяне на началото на вота по места или за забавяне на изборния ден.

Към началото на изборния ден няма сигнали за проблеми при отварянето на секциите в страната, с изключение на няколко села от община Смолян, където няма електричество, но проблемът не е попречил за началото на вота.

Коя е новата президентска двойка ще стане ясно още тази вечер след приключването на балотажа между двете кандидат-президентски двойки, които водеха след първи тур.

Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, негов кандидат за вицепрезидент е евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова.

Цецка Цачева е издигната от ПП ГЕРБ, неин кандидат за вицепрезидент е депутатът и бивш началник на Военноморските сили Пламен Манушев.

Избраният кандидат ще бъде петият президент в демократичната история на Република България и ще встъпи в длъжност веднага след изтичането на мандата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова през януари 2017 година.

Право на глас на първи тур на тези избори имаха 6 834 278 избиратели. Сега право на глас имат 6 833 080 души, което е с 1198 по-малко, обясни говорителят на ЦИК Андрей Андреев пред агенция "Фокус".

Гражданите ще могат да пуснат своята бюлетина до 20 часа. Както и преди седмица, ако в 20.00 часа пред изборните помещения все още има голям брой желаещи да гласуват, по преценка на ЦИК може да се продължи възможността за гласуване, но не повече от час - до 21.00 часа.

В страната има 12 418 секции, а в 71 други държави - 325, като над 35 секции има единствено във Великобритания, където секциите са 53.

Машинно ще може да се гласува в 500 от секциите в България, като тази година електронният вот няма да бъде експериментален, а официална алтернатива на традиционното хартиено гласуване.

Вотът и на втория тур е задължителен, но санкции ще има само за избиратели, които не са гласували на първия тур миналата неделя. От ЦИК обясняват, че на втория тур избирателната активност не е важна.

 

От МВР съобщават, че обстановката в столицата е спокойна.

Oще: балотаж  избори  избори за президент  президентски избори  румен радев  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

6 Едисон | 13.11.201618:58

Не се отпускайте мамка му. При гласували 2 000 000 в момента, преднината за Радев е 340 000 гласа само. В момента излизат да гласуват в Турция 500 000 души и циганите в България, на които им е наредено да гласуват след 17 часа! Нали ви е ясно защо всички медии тръбят за преднината на Радев. ЗА ДА НЕ ОТИДЕТЕ да гласувате, защото си мислите, че всичко вече е предопределено и турците и циганите пак да ни го вкарат отзад. Ако това се случи, значи ТИ си си заслужил да те еват, защото не си си дигнал задника за да отидеш до секцията. Гласувайте! за да решавате сами съдбата си!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

5 Gastaroll | 13.11.201618:24

Моля ви престанете с тази демагогия как печелели комунистите а видите ли демократите губят. ГЕРБ не са демократи още по-малко антипод на комунистите. НеКомунистите загубиха още не първия тур.
Днес печели Пеевски, ДС, ДПС и всички техни ком. метастази.

Губим ние избирателите, губи България, която толкова години наред живее в политическа шизофрения.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

4 partci | 13.11.201616:59

В Lose-Lose ситуация победители няма, не знам как някои не го разбраха това. добре, дошъл!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

3 Уточнител | 13.11.201615:29

ИЗГЛЕЖДА печели РАССИЯ, губи БЪЛГАРИЯ. За стадото утре е ден за размисъл Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 13.11.201615:23

Който кефи на генерал без топки, получава Йотова с топки. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 13.11.201612:13

честит ви нов президент,роби на комунизмЪ Бесен
   

оценка

+3 -1

Най-коментирани