Игри на кворум и гласове за новия дълг | webcafe.bg
newscafe

Игри на кворум и гласове за новия дълг

Webcafe.bg
25.02.2015, 08:16 (обновена 25.02.2015, 09:04)
Гласуване в Народното събрание

ГЕРБ се надява на плаващо мнозинство, за да прокара дълга

Парламентът ще гласува новия външен дълг от 16 милиарда лева и споразумението с 4 банки-дилъри за емисиите до 2017 г. Миналата седмица гласуването пропадна заради АБВ и Патриотичния фронт, които не бяха убедени от финансовия министър Владислав Горанов, а премиерът Бойко Борисов намекна за оставка.

Заседанието на Министерски съвет се отлага, тъй като целият кабинет ше бъде в пленарната зала.

БСП организира протест срещу новия дълг. Според Мая Манолова това означава, че всеки български гражданин ще трябва да плати 10 000 лева, ако новият дълг бъде одобрен. Протест организира и партия „Атака".

Горанов твърди, че 12 милиарда лева са нужни за обслужване на стари дългове, а останалите 4 милиарда лева са за покриване на бюджетния дефицит до 2017 г. Коалиционните партньори обаче поискаха повече разчети и инвестиционна програма в замяна на заема.

АБВ останаха против предложението, тъй като според тях размерът на падежите по старите дългове възлиза на 9 милиарда лева, с 3 по-малко от сметките на МФ. Патриотичният фронт още се колебае, но ще присъства в пленарната зала, а РБ ще гласува "за", тъй като според тях не се поема нов дълг, а се дава възможност на държавата да управлява.

ДПС ще гласува против заема. Според Йордан Цонев това означава категорично признание за липса на реформи. Той заяви, че в края на 2008 г. дългът на България бил 9,64 млрд. лв. Към причините ДПС изрежда и липсата на диалог с тях.

Oще: атака  бсп  владислав горанов  герб  държавен дълг  заем от 16 милиарда лева  народно събрание  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.