Казусът с ген. Шивиков стигна до Конституционния съд | webcafe.bg
newscafe

Казусът с ген. Шивиков стигна до Конституционния съд

Webcafe.bg
07.08.2015, 11:08 (обновена 07.08.2015, 11:21)
Бригаден генерал Димитър Шивиков

Снимка: © Wikicommons

И президентът тръгна да спасява разжалвания военен

Президентът Росен Плевнелиев е поискал от КС да обяви за противоконституционен текста от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), заради който ген. Димитър Шивиков беше принуден да подаде оставка.

Проблемният текст предвижда отнемане на достъпа до класифицирана информация за всяко лице, срещу което има повдигнато обвинение - без зачитане на презумпцията за невиновност, без значение, че няма произнесена присъда или че разследването може никога да не стигне до съдебна зала.

Мотивите на президента

Това е и един от мотивите, посочени в конституционната жалба на президента - че нормата противоречи на чл. 31, ал. 3 от конституцията, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Втората причина е, че отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация води до прекратяване на договора и освобождаване от военна служба, което според администрацията на Плевнелиев ограничава конституционното право на труд.

В момента ЗЗКИ не позволява да се прецени дали образуваното наказателно производство се отразява върху надеждността на лицето за работа с класифицирана информация, както и дали се застрашава националната сигурност.

Военнослужещият не разполага с ефективна защита, даваща му възможност да обори тези заключения, а търпи негативни последици от прекратяване на договора и освобождаването му от военна служба, се казва още в жалбата на президента.

Спасяването се забавя

Това е поредният опит на управляващите да спасят кариерата на ген. Шивиков, който се готвеше за повишение в оперативното командване на НАТО в Белгия, преди прокуратурата да му повдигне обвинение през април. Преди месец Министерски съвет одобри проект за промяна за ЗЗКИ, който трябваше да отмени спорния текст, но не успя да го прокара преди лятната ваканция на Народното събрание.

По-рано тази седмица в. "Сега" разкри, че срещу Шивиков са повдигнати още две обвинения за престъпления по служба от Военна прокуратура - за това, че генералът е изпратил военнослужещи и техника за откриването на ловния сезон в Карловско без заведено искане от Ловно-рибарското дружество, и за това, че е отнел за 2 седмици шофьорската книжка на свой подчинен, хванат да кара с превишена скорост.

Oще: армия  бригаден генерал  българска армия  ген. шивиков  димитър шивиков  конституционен съд  конституционна жалба  кс  невинен до доказване на противното  обвинение  право на труд  презумпция за невинност  прокуратура  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани