Облекчава се процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС" | webcafe.bg
newscafe

Облекчава се процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС"

Webcafe.bg
07.10.2015, 14:46 (обновена 07.10.2015, 14:54)
външна политика

Снимка: © Getty Images

Процедурата за издаване на "Синя карта на ЕС" за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости, съобщи пресслужбата на кабинета.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в България.

От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила. Досега то беше задължително условие за даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и издаване от МВР на разрешение тип "синя карта" на чужденеца.

Промените се налагат поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда - основно в ИТ-сектора, но и в други силно засегнати сектори, се отбелязва в съобщението.

Изменението засяга наемането само по професии, определени в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Целта е, от една страна, да се облекчи наемането на специалисти по професии с несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. От друга страна, ще се възпрепятства безконтролно наемане на граждани на трети държави.

Списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, ще се изготвя по предложение на национално представителните организации на работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. Той ще може да се актуализира ежегодно до 31 януари.

По този начин процедурата ще бъде облекчена и сроковете за даване на решение ще са по-кратки. Останалите условия за даване на решения за упражняване на висококвалифицирана заетост не се променят.

Oще: европейски съюз  ес  заетост  професии  процедура  работа  синя карта  специалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 07.10.201516:34

Значи завършилите в България ще стават емигранти, а ние ще прибираме руските блядове на космическа цена и със заплаха за националната сигурност!!
И сега ако не сте проумяли каква партия е АБВ .....!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани