Ясен Тодоров ще търси сметка на магистратите с пари в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Ясен Тодоров ще търси сметка на магистратите с пари в КТБ

Webcafe.bg
15.02.2016, 15:39 (обновена 15.02.2016, 15:45)
ясен тодоров и сотир цацаров преди заседанието на всс

Снимка: © webcafe.bg

"Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари", каза Ясен Тодоров.

Етичната комисия на ВСС ще събира информация за произхода на парите на всички действащи магистрати, чиито имена излязоха в списъка на вложителите в КТБ.

Това обяви председателят на комисията Ясен Тодоров.

Във ВСС все още очаква оригиналите на списъците от синдиците на банката, за да проверят от кои засегнати лица трябва да търсят обяснения.

Самият съвет не може да провежда собствено наказателно разследване, а ще пренасочи данните към Сметната палата и НАП.

"ВСС и Комисията по професионална етика нямат компетентност да правят сверки за верността на декларациите на магистратите. С промените в Конституцията това правомощие е вменено на инспектората към ВСС, но още няма детайлно разписване в съответния закон как това ще става и какви ще бъдат процедурите", каза Тодоров.

Новите функции на Инспектората трябва да бъдат изяснени с промените в Закона за съдебната власт, който все още не е внесен в Народното събрание.

По думите му - засега комисията ще играе ролята на "пощенска кутия" за проверката.

Ясен Тодоров не видя повод за укоримост заради съхраняването на влог на сериозни финансови средства в трезора на Цветан Василев от страна на магистрати и техните семейства.

"Искаме да боравим с факти. Не е коректно самите магистрати, които имат влогове предварително да се очернят за това, че имат влог в някоя търговска банка. Днес е КТБ, утре може да има проблем с друга банка", коментира той.

Според него се създава "ненужна медийна истерия най вече по отношение на влоговете на магистратите".

"Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари", каза Ясен Тодоров.

В списъка бяха изброени имената на над 400 бивши и настоящи съдии, прокурори и следователи, както и на техни съпрузи или деца.

Oще: висш съдебен съвет  всс  етичната комисия на всс  клиенти на ктб  лица заемащи висши държавни длъжности  магистрати  прокуратура  прокурори  следствие  сметките в ктб  съдии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани