Военният бюджет ще расте всяка година | webcafe.bg
newscafe

Военният бюджет ще расте всяка година

Webcafe.bg
27.04.2015, 13:33 (обновена 27.04.2015, 13:48)
консултативен съвет за национална сигурност при президента

Снимка: © webcafe.bg

Парите за армията да стигнат до 2 на сто от БВП до 2024 г.

Нова програма за развитие на въоръжените сили, гаранция за увеличение на бюджета за отбрана и инвестиции във военна техника, съвместима със стандартите на НАТО - това са трите препоръки, които бяха одобрени след Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Росен Плевнелиев защити исканията за повече средства за отбрана с "трайното и дълговременно нарушаване на средата за сигурност непосредствено до българските граници".

"Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на кризите, които изискват адекватна готовност на българските въоръжени сили. Като съюзник сме решени да допринесем за решенията на НАТО. Способностите на НАТО като отбранителен съюз се базират на способностите на държавите-членки", каза Росен Плевнелиев.

Според приетото решение на съвета, изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазване на принципа за ненамаляване на разходите за отбрана като процент от БВП.

Участниците в КСНС са приели препоръка за увеличаване на бюджета за въоръжените сили в следващите 10 години до 2 на сто от БВП (с изключение на 2015 г.).

Премиерът Бойко Борисов използва случая да прехвърли вината за липсата на адекватно въоръжение срещу правителствата на НДСВ и Тройната коалиция заради сделката за белгийските фрегати и хеликоптерите Пантер.

"Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава", заяви Борисов след КСНС.

Бъдещите инвестиции в модернизацията на армията трябва да бъдат насочени към повишаване на съвместимостта със стандартите на НАТО, се казва още в окончателното решение на съвета за национална сигурност.

За целта Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили.

Заседанието приключи без участието на представителите на Българската социалистическа партия, чийто председател Михаил Миков напусна предсрочно дискусиите в знак на несъгласие с решението на КСНС да се гарантира приоритет на военния бюджет.

КСНС беше съпроводен от митинг в подкрепа на министъра на отбраната Николай Ненчев, организиран от симпатизанти на БЗНС (чийто председател е военният министър), и контра-протест срещу НАТО, организиран от "Атака".

Очаквайте подробности

Oще: армия  бсп  военен бюджет  инвестиции  консултативен съвет за национална сигурност  криза  кснс  михаил миков  модернизация  отбрана  разходи за отбрана  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.