Цветанов допусна отлагане на съдебната реформа | webcafe.bg
newscafe

Цветанов допусна отлагане на съдебната реформа

Webcafe.bg
23.07.2015, 08:59 (обновена 23.07.2015, 09:52)
Цветан Цветанов

Изборите оказват влияние, призна Цветанов

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов допусна отлагане на съдебната реформа с три месеца, ако Реформаторският блок не одобри новите текстове, редактирани до три основни предложения - т.нар. план Б. Такава позиция десният съюз изрази вчера, но днес предстоят финални преговори.

"На извънредния председателски съвет ще се обсъждат вариантите дали това е окончателната позиция на РБ. Ако тя е окончателна, няма да се стигне до вариант Б, а до вариант А и ще видим какъв ще бъде резултатът", посочи Цветанов пред Нова телевизия.

"Ако компромисът не е възможен, значи и осем партиен парламент не е възможен", коментира Радан Кънев на влизане в Народното събрание.

Реформаторският блок твърди, че новата редакция на ГЕРБ всъщност маскира съдебната реформа и е проформа, тъй като премахва значителна част от първоначалния проект на министър Христо Иванов - план А.

Липсват явното гласуване и скъсеният мандат на членовете на ВВС. Спорове има за разпределението на квотата на магистратите и тази на Народното събрание в двете колегии на ВСС - съдийска и прокурорска.

"Съдебната реформа, която предлагаха от Реформаторския блок (РБ), беше по-радикална, отколкото е в момента. Знаехме, че няма да намерим никаква подкрепа от другите партии и щяхме да очертаем един блок от ГЕРБ и РБ, който е абсолютно недостатъчен", коментира Цветанов за намесата на Бойко Борисов в политическите преговори.

На въпрос ДПС ли написа консенсусния проект, Цветанов заяви, че позицията на Бойко Борисов по този въпрос е била много ясна. Той заяви, че ако Реформаторите не се присъединят към този проект, няма да се стигне до събирането на 180 подписа.

"Видяхме, че всъщност БСП и РБ не подкрепят така дискутирания законопроект. За да спрем всякакви спекулации, че едва ли не има договорка между ГЕРБ и ДПС, ние ще се стремим да направим политически консенсус, който да даде възможност всички да се обединим около текст, който да не води до противопоставяне", коментира още Цветан Цветанов.

Той припомни, че План А би събрал подкрепата само на ГЕРБ и РБ, което значи провал на реформата, тъй като са нужни поне 160 гласа. Цветанов твърди, че правителството е стабилно и въпросът с предсрочни избори не стои на дневен ред.

На въпрос дали Делян Пеевски контролира прокуратурата, както самият той твърдеше миналата година, Цветанов заяви, че в момента политическата ситуация е друга и е невъзможно който и да било да има съществено влияние върху нея.

Цветанов посочи още, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват по съвет за избора на омбудсман - кандидатите са Мая Манолова от БСП и досегашният титуляр Константин Пенчев.

Oще: всс  герб  дпс  народно събрание  прокуратура  промяна в конституцията  реформаторски блок  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.