Борисов прокара поправката "Шивиков" | webcafe.bg
newscafe

Борисов прокара поправката "Шивиков"

Webcafe.bg
15.07.2015, 14:33 (обновена 15.07.2015, 14:36)
димитър шивиков

Снимка: © бтв

Шивиков беше обвинен, че е използвал подчинените си войници, за да му ремонтират апартамента

По предложение на премиера Бойко Борисов правителството прие законопроект, който да отмени изискването в Закона за защита на класифицираната информация разрешение за достъп да се издава само на лица, срещу които няма досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Мотивът на кабинета е, че това изискване противоречи на презумпцията за невиновност, установена в Конституцията, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и Наказателно-процесуалния кодекс. Тази презумпция означава, че съдът признава подсъдимото лице за виновно, едва когато обвинението бъде доказано по несъмнен начин.

Предложението на Министерския съвет дойде, след като прокуратурата обвини командира на 61-ва Стрямска механизирана Димитър Шивиков, че е използвал подчинените си войници, за да му ремонтират апартамента в София. Това доведе до отнемането на достъпа му до класифицирана информация и до излизането му от системата.

Борисов даде инструкции за спешна законова промяна. Премиерът обяви, че с "един анонимен сигнал съсипаха генерал от НАТО", а правосъдният министър Христо Иванов разясни, че военното правосъдие е "абсолютно излишно".

Oще: бойко борисов  борисов прокара поправката шивиков  генерал  димитър шивиков  достъп  класифицираната информация  поправка  премиер 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани