КС съкрати три от въпросите в референдума на Слави | webcafe.bg
newscafe

КС съкрати три от въпросите в референдума на Слави

Webcafe
28.07.2016, 16:19 (обновена 28.07.2016, 16:33)
слави трифонов

Снимка: © бТВ

Два от въпросите, поставени от инициативния комитет на Слави Трифонов, засягат промени в конституцията, които могат да се правят само от Велико Народно събрание. Третият - вече беше решен с референдума от 2015 г.

Три от въпросите в референдума на Слави Трифонов противоречат на конституцията - това реши Конституционния съд по жалбата на президента Росен Плевнелиев.

КС смята за недопустимо провеждането на национално допитване по следните въпроси:

- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

- Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Конституционният съд, който беше сезиран от държавния глава в края на май, е приел за основателно искането на Плевнелиев.

Останалите 3 въпроса - за задължителното гласуване, за въвеждане на мажоритарна изборна система и за намаляването на субсидията на партиите - остават валидни в бюлетината за референдума, който ще се проведе паралелно с президентските избори.

"КС намира за необходимо още веднъж да акцентира, че националният референдум по своята същност и действие е мощно средство за пряко упражняване на държавната власт от гражданите.

Той съществено се отличава от други форми на участие и в никакъв случай не е разновидност на социологическо проучване.

Това налага Народното събрание стриктно да упражнява възложените му по силата на Конституцията и закона правомощия, за да не допусне народът да бъде подвеждан да участва в гласуване, за което изначално е ясно, че резултатът от националния референдум няма да произведе целените правни последици", се посочва в решението.

Очаквайте подробности.

Oще: бойко борисов  герб  изборен кодекс  ик  референдум  референдумът на слави  слави трифонов  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 29.07.201609:54

Референдум за електронното гласуване имаше вече, къде спахте? Или като ви пита Сла'йту ви е по-приятно? Другите два отпаднали въпроса са тотален нонсенс, не че останалите не са де...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

4 saturass | 29.07.201608:33

с няколко думи волята на гражданите е кръгла нула спрямо власт имащите и конституцията....тоест в България не съществува така наречената демокрация(wiki - Демокрацията (от гръцки: δημοκρατία, „народовластие“) или народовластието е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

3 Бам | 28.07.201623:48

Тео, суверенът, батка не мое да различи лайно от шоколад, и години наред плющи квот му сипат, а ти си чекай да узрее за референдум. Тия 240 бурсуци да не са ги избирали австралийските аборигени, нали суверенът това -онова.
Аре огледай се малко кви тъпаци има около тебе , па тогава пак говори за референдум. Той и британския суверен уж по-така, ама май ще го духат сополив скоро.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

2 Бам | 28.07.201623:40

А, баш, точно така. Кеф ми е.
Да си ебават майката с измислените референдуми, това е за умни и зрели хора, не за мангалите от махалата, дето си продават гласовете за 20 лв или за Пешо от Чепръчане, дето едвам избутал осми клас. И тия ще дават мнение за мажоритарен избор в два тура и ядрена енергетика
Всеки гъзар, като Трифонов и оня глупак от Варна, хвърли малко парици налево-надесно, събере намси колко подписа и аре референдум.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

1 theo | 28.07.201618:51

Жалки оправдания от страна на КС. Какъв е проблемът, че три от въпросите са от компетенцията на Велико народно събрание? Референдумът се провежда, и то във вида, в който хората се се подписали да се проведе - точно с тези шест въпроса. Ако дори само един от "проблемните" три получи мнозинство "за", действащото народно събрание е длъжно да се саморазпусне и да бъдат насрочени избори за Велико такова, което да вземе отношение по въпроса. Да, ще бъде трудно, бавно и скъпо, но щом суверенът го иска, кой е КС, че да му го отказва? Май проблемът е точно, че ще трябва да има нови избори, а?
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани