Борисов се усъмни в щедростта на квесторите в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Борисов се усъмни в щедростта на квесторите в КТБ

Webcafe.bg
07.05.2015, 18:36 (обновена 07.05.2015, 18:47)
Бойко Борисов

Службите проверяват над 1000 цесии и преференциални договори, обяви Бойко Борисов

В последните дни на работата си квесторите в КТБ са разрешили сделки за цесии и прихващания, вследствие на които са освободени "огромни имущества" на кредитополучатели.

Това съобщава премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет, както става ясно от публикуваната частична стенограма.

По думите му в момента тече разследване, в което са ангажирани прокуратурата, ДАНС и МВР, като резултатите от него се очакват до две-три седмици.

"Освобождавано е имущество, преправяни са договори над хиляда - защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души. И на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда", съобщава още премиерът Борисов.

Абсолютно същата схема изтече в статия във в. "Труд" преди три дни, в която се твърди, че малко преди отнемането на лиценза на КТБ, назначените от БНБ квестори са разрешили промяна на статута на 1000 индивидуални привилегировани депозити в обикновени разплащателни сметки.

Според информацията в изданието, което не се цитират източници, един от привилегированите клиенти на банката е бившият премиер Иван Костов.

Фондът за гарантиране на влоговете защитава средствата на вложителите в размер до 196 000 лева. Извън защитата му обаче са онези депозити, чиито лихви са договорени в индивидуални договори между банката и депозантите, които са получили по-високи от публично предлаганите лихви.

В статия във в. "Банкер" беше публикуван и списък на компаниите, които са направили най-големите сделки за цесии и прихващания - включително по кредити с гаранции под формата на ипотеки или залог над търговското предприятие.

Когато те са освободени от прихващанията, масата на несъстоятелността на КТБ е нарушена и би трябвало да бъдат атакувани по съдебен път, като се търси не само отмяна на прихващанията, но и се атакуват сделките за освобождаване и преучредяване на залози и ипотеки.

Сред длъжниците на КТБ, сключили договор за цесия, са: "Партнер лизинг" АД (със 133 млн. лева кредит), Нафтекс Петрол АД (105 млн. лева кредит), Литекс Мотърс АД (75 млн. лева кредит), Елит Петрол АД (62 млн. лева кредит), ИПК Родина АД (49,1 млн. лева кредит), Русенска корабостроителница АД (41 млн. лева кредит), Водстрой 98 АД (34,7 млн. лева кредит), Техномаркет България (15,8 млн. лева кредит) и др.

Oще: бойко борисов  гарантирани влогове  заеми  клиенти  кредити  фгвб  фонд за гарантиране на влоговете в банките 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани