До 5 г. затвор за проповядване на радикален ислям | webcafe.bg
newscafe

До 5 г. затвор за проповядване на радикален ислям

Webcafe
06.12.2017, 16:41 (обновена 06.12.2017, 16:45)
затвор, затвори

Снимка: © Getty Images

Предложението на Обединените патриоти бе прието на първо четене в парламента

Депутатите приеха на първо четене предложението на Обединените патриоти за криминализиране на проповядването на радикален ислям.

Според приетите текстове се предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода от една и глоба от 5000 лева за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред.

Според депутата от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Борис Ячев криминализирането визира случаите, когато говорим за радикална идеология, а не за религия.

Във връзка с това се създава нова алинея 2 в чл. 108 от Наказателния кодекс.

Промените бяха внесени и минаха на първо четене в миналото 43 Народно събрание, но предсрочно прекратеният мандат не стигна за неговото разглеждане на второ четене.

"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", се посочва в мотивите към предложените текстове.

По тази причина патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията радикален ислям, когато едно лице агитира за създаване на "Ислямска държава (Халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма", се казва още в мотивацията за законовите промени.

Патриотите предлагат тази дефиниция да бъде закрепена в чл. 93 от Наказателния кодекс, чрез създаване на нова точка 31.

Oще: джихад  закон  ислямисти  ислямска държава  проповядване  проповядване на радикален ислям  радикален ислям  халифат 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 06.12.201717:24

Я ба даба дю.Излиза че и комунистите са прави осъждащи за радикална демокрация.Първо по мекичко но когато се наложи и с бомби.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани