Кой е Христо Иванов | webcafe.bg
newscafe

Кой е Христо Иванов

Webcafe.bg
09.12.2015, 16:50 (обновена 09.12.2015, 18:59)
бойко борисов и христо иванов

Снимка: © webcafe.bg

"Той не е от квотата на Реформаторския блок, аз съм го оставил", казваше Бойко Борисов за Христо Иванов

Правосъдният министър Христо Иванов влезе в кабинета на Бойко Борисов "в наследство" от служебното правителство на Георги Близнашки.

В него Иванов беше и служебен вицепремиер, отговарящ за правосъдието, вътрешния ред и сигурността - в това качество осъществяваше надзор над МВР и службите за сигурност.

"Той не е от квотата на Реформаторския блок, аз съм го оставил. Някой път му се карам, аз се карам на всички, на министри на ГЕРБ се карам десетократно повече, а той е наш министър - знаете добре", каза преди месеци Бойко Борисов.

41-годишният Христо Иванов е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски". Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. до 2014 г. заемаше длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

Христо Иванов беше авторът на актуализираната стратегия за съдебна реформа, която беше приета след ожесточени спорове през януари 2015 г.

Неговият проект за промени в конституцията беше силно "обезвреден" при летните консултации между ГЕРБ, РБ и ДПС - така се роди т.нар. "исторически компромис".

Дори и той обаче беше редактиран в частта за ограничаване на кадровата власт на главния прокурор - това беше посочено от Христо Иванов като причина за оставката му.

Пропукването в отношенията между Борисов и Иванов се видя още преди седмица.

В последното си интервю в БНТ Борисов отдели специално време, за да разкритикува ДСБ и лично министъра на правосъдието Христо Иванов заради съдебната реформа.

"Той винаги се е ползвал с цялата ми подкрепа, но когато излезеш и кажеш "Аз съм единственият, който може да направи реформата, аз съм гарант за правосъдната система", това е обида към останалилте парламентарни групи. Дори аз не си позволявам да го кажа", коментира Борисов.

Борисов заяви, че Христо Иванов "сам си прави стола нестабилен, като всеки ден влиза във войни", и даде като положителен пример парламентарните маневри на здравния министър Петър Москов и вицепремиера Ивайло Калфин.

"Не може заради "пет на пет" и "шест на шест" да се срине всичко, защото някой си го е сложил като лична амбиция. Не допускам, не желая някой да каже "Без мене няма да съмне". И без петел съмва", заяви той.

Oще: бипи  бойко борисов  висш съдебен съвет  всс  герб  оставка  стратегия за съдебна реформа  съдебна власт  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.