Лозан Панов прехвърли "гнилите ябълки" в Президентството | webcafe.bg
newscafe

Лозан Панов прехвърли "гнилите ябълки" в Президентството

Webcafe.bg
26.11.2015, 13:24 (обновена 26.11.2015, 13:30)
новият председател на върховния касационен съд (вкс) лозан панов и президентът росен плевнелиев

Снимка: © president.bg

Лозан Панов призна, че липсва законово основание за съставянето на подобна "извънредна" комисия, но допълни, че "моралът стои над закона"

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска независимо разследване на скандала със записите на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

"Има институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено. Този вакуум не е случаен", коментира Лозан Панов.

Той призова президента Росен Плевнелиев да формира комисия от представители на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна власт - която да проучи изнесените факти от Янева и Ченалова.

В изтеклите през сайта "Бивол" записи бившата председателка на СГС Владимира Янева говори открито за политически натиск върху прокуратурата за отстраняването й от длъжност.

В записите се споменават многократно имената на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и отделни членове на Висшия съдебен съвет, определяни като разпределители на лобистко влияние (Ясен Тодоров и Димитър Узунов) или "мои хора" (Светла Петкова, Мария Кузманова).

Янева беше обвинена от Румяна Ченалова, че я е заплашила и дори й е предложила паричен подкуп, за да не говори пред медиите против главния прокурор Сотир Цацаров.

Лозан Панов коментира, че "Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе".

Той изрази разочарованието си от подхода на Етичната комисия във ВСС, която провежда при закрити врата заседанията си по казуса "Янева".

"В тези записи става дума за лица от изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Орган, който стои над тях трябва да направи това разследване. Ако това е орган, който стои в полето на съдебната власт, какъвто и извод да направи ще бъде дискредитиран още от самото начало", коментира Лозан Панов.

Той призна, че липсва законово основание за съставянето на подобна "извънредна" комисия, но допълни, че "моралът стои над закона".

До момента няма реакция от страна на президентството по записите "Янева-Ченалова".

Oще: висш съдебен съвет  вкс  всс  върховен касационен съд  гнили ябълки  димитър узунов  лозан панов  мария кузманова  президент  президентство  росен плевнелиев  румяна ченалова  светла петкова  сотир цацаров  цацаров  ясен тодоров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани