Общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното решение | webcafe.bg
newscafe

Общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното решение

Webcafe
31.03.2017, 20:03 (обновена 31.03.2017, 20:17)
Копривщица

Снимка: © Цветелина Вътева

Градът остава архитектурно-исторически резерват

След час и половина дебати общинските съветници в Копривщица отмениха решението си за премахване статута на града като архитектурен резерват, което разбуни духовете и предизвика серия изказвания от политици, включително и от страна на президента Румен Радев, Министерството на културата, лидерите на ГЕРБ, БСП и други.

10 от общо 11 души гласуваха за отмяна на решението. Председателят на Общинския съвет Рашко Христов беше еднственият, който гласува въздържал се.

По-рано днес областният управител на София издаде заповед, с която върна за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за статута на града, тъй като, според него, са налице основания за незаконосъобразност на решението и описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общинския съвет.

Градът запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и единствено Министерски съвет може да промени това, пише в заповедта.

Изненадващо преди дни се разбра, че общинските съветници от Копривщица са гласували възрожденският град да промени своя статут, който към момента е свързан с множество ограничения за строителството. Причините според председателя на Общинския съвет Рашко Христов били в това, че държавата не се грижи за паметниците на културата и общината трябва да разчита на туризма, а за целта трябва да паднат някои ограничения в строителството.

Oще: град копривщица  копривщица  копривщица архитектурно-исторически резерват  министерски съвет  общински съвет  промяна на статута на град коприщица  румен радев  строителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани