Бюджетни успехи и ниска безработица отчита правителството | webcafe.bg
newscafe

Бюджетни успехи и ниска безработица отчита правителството

Webcafe
17.05.2016, 16:49 (обновена 17.05.2016, 17:51)
бойко борисов в министерски съвет

Снимка: © webcafe.bg

Според Борисов няма "морално основание" за предсрочни избори

Според премиера Борисов като показатели в бюджета и при падащата безработица, държавата и правителството "се движат добре", затова правителството няма никакво "морално или каквото и да е друго основание" да "се подвежда за предсрочни избори".

"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента", заяви Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Коментарът беше в следствие на изнесените от министъра на финансите Владислав Горанов данни за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на Консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2016-та.

Според изнесените данни през първото тримесечие на 2016-та БВП е нараснал с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление е регистрирало растеж от 2,4 на сто.

Повишава се и общият индикатор на бизнес климата, а коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 процентни пункта по-ниско спрямо същия период на предходната година.

По думите на Горанов, България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС.

Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 година. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв. според изнесените данни.

Изчисленията на Министерство на финансите показват, че спрямо същия период на миналата година правителството е отчело около 1 милиард 100 милиона повече приходи и очаква по-голямата част от месеците до края на годината да се отчете положително салдо по бюджета.

"Като показатели държавата и правителството се движат добре", обобщи изнесените данни Борисов. "Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне".

Премиерът разпореди на министъра на икономиката Божидар Лукарски да намери време и да види "завода в Кърджали", който правителството откри преди два дни, защото "става дума за 2 хиляди нови работни места".

Борисов визира новооткрития трети корпус на завода "Теклас България" , който е специализиран в миксирането на каучук. Първите два корпуса на завода произвеждат каучукови уплътнители и други авточасти.

"Много хубаво го бяха направили", обобщи пред МС впечатлението си от завода Борисов. "Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: "Произведено в България" - набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано. И там са събрали хората около Кърджали. Две хиляди работни места, уникално!"

По време на заседанието министрите обсъдиха и отпускането на 5,375 млн. лева по бюджета на съдебната власт за обзавеждане и оборудване на Районен съд - София, наказателно отделение, и съответно Районна прокуратура - София.

До момента са инвестирани в сградата с миналогодишния бюджет за ремонт и преустройство 14,5 милиона, обясни правосъдният министър Екатерина Захариева, която изрази надежда до края на годината съдът и прокуратурата да проведат обществени поръчки и съдиите и прокурорите да бъдат в тази сграда, която ще бъде "най-съвременната съдебна сграда в България".

Борисов заяви, че този транш е последният ангажимент на правителството по тази сграда и подчерта, че били налети "огромни пари" за пореден път в едно "заварено абсолютно провалено съоръжение, а което са похарчени десетки милиони, и хвърлено на боклука, разграбено, протекло и смазано".

Oще: бойко борисов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани