ВКС оневини Цветан Цветанов за "шестте НЕ" | webcafe.bg
newscafe

ВКС оневини Цветан Цветанов за "шестте НЕ"

Webcafe.bg
26.01.2016, 13:06 (обновена 26.01.2016, 14:49)
цветан цветанов и адв. менко менков

Снимка: © webcafe.bg

Край на съдебната сага около бившия вътрешен министър

Върховният касационен съд е постановил оправдателна присъда срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за възпрепятстване на разследване, известно като делото за "шестте НЕ".

ВКС оставя в сила присъдата на втората инстанция, която прецени, че Цветанов е невинен, въпреки че не е разрешил прилагането на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров.

Съдът е приел, че Цветанов действително не е имал право на отказ от прилагане на СРС, но прокуратурата не е успяла да докаже основното си обвинение - че отказът му е бил умишлен, с цел да "спаси" от наказателно преследване Тодоров и още две лица.

"Независимо от съществуващата йерархическа структура в МВР и произтичащата от нея подчиненост на директора на СД „Оперативно-технически операции" на министъра на вътрешните работи подсъдимият Цветанов не е имал правото да изземва чужди правомощия и да отказва прилагането на специални разузнавателни средства...

Отсъствието на безспорни и категорични доказателства, че Цветанов е извършил действията си с цел да избави трите лица от наказание закономерно е довело до оправдаването му", пише в мотивите на Трето отделение.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. С това се слага край на съдебните процеси срещу Цветанов, продължили близо 3 години.

Делото за "Шестте НЕ!" премина през серия обрати, след като първите две инстанции признаха Цветан Цветанов за виновен и му наложиха присъда лишаване от свобода за четири години със забрана за заемане на публични длъжности.

Когато делото стигна Върховния касационен съд, обаче, присъдата беше отменена с аргумента, че съдебният състав на втора инстанция не е отсъдил безпристрастно и е отказал да изслуша свидетел на защитата на Цветанов - бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Делото се върна в САС преди лятната ваканция на съдебната система, като беше разпределено на нов състав. На 14 септември съдът измени изцяло присъдата на колегите си, като обяви Цветанов за невинен.

Oще: вкс  върховен касационен съд  герб  делото срещу цветанов  край на делата срещу цветанов  мвр  министерство на вътрешните работи  цветанов  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани