Фалстарт за съдебната поправка в Конституцията | webcafe.bg
newscafe

Фалстарт за съдебната поправка в Конституцията

Webcafe.bg
07.07.2015, 17:59 (обновена 07.07.2015, 19:38)
Христо Иванов

Шестима депутати бяха "против", петима гласуваха "за" и един се въздържа

Поправката на Конституцията за съдебната реформа започна с фалстарт, след като специално създадената комисия в парламента не одобри на първо четене проекта на правосъдния министър Христо Иванов. Реформата на основния закон, която засяга основно ВСС, изисква гласовете на поне 160 депутати в пленарната зала, но се срина още на ниво гласуване в ресорната комисия.

Това не е фатално и не пречи поправката да бъде подложена на гласуване в пленарната зала. Междувременно управляващите се опитват да осигурят нужното мнозинство от 160 депутати, като Mediapool разкри, че се водят преговори с част от БСП за позитивен вот в замяна на номинацията на Мая Манолова за национален омбудсман.

Промените бяха отхвърлени с 5 на 6 гласа и 1 въздържал се.

БСП бяха твърдо против, тъй като според тях е спорно дали не трябва да се свика Велико народно събрание, за да се променя Конституцията, а и твърдят, че промените нямат смисъл. Представителите на ДПС и „Атака" също бяха против, както и един от АБВ.

По-късно стана ясно, че от заседанието са отсъствали двама депутати от управляващото мнозинство - Димитър Делчев от Реформаторския блок, представител на ДГБ на Меглена Кунева, и Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт, които можеха да обърнат гласуването. Незнайно защо двамата представители на БДЦ гласуваха различно - "за" и "въздържал се".

От заседанието отсъства и представителят на АБВ Кирил Цочев, но за момента депутатите на Георги Първанов остават против промяната на Конституцията.

В Хелзинки съм

Според сайта на ДБГ, където днес е публикувано резюме от среща на Делчев с Жозеф Дол и коментарите му за гръцката криза и миграционната вълна, той се намира в Хелзинки.

Поводът е "24-та годишна среща на Парламентарната асамблея на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, на която се отбелязват и 40 години от подписването на Заключителния акт от Хелзинки за париране на комунистическата агресия по време на Студената война". Срещата с Дол е била вчера.

По-късно Делчев написа, че не е имало как да не присъства на срещата, освен това се знаело от месец. "Искам обаче и да заявя, че не моето отсъствие днес нанесе вина, а присъствието на депутати от партии, които вече веднъж подкрепиха стратегията за съдебната реформа. Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията", написа той във Facebook.

Меглена Кунева също защити Делчев в социалната мрежа като призова любителите на конспирацията трябва да се спрат: „Димитър е в Хелзинки не по свой избор или още по-малко на екскурзия. Той е зам.председател на официалната българска делегация за годишната асамблея на ОССЕ и е командирован от г-жа Цецка Цачева. Колегите му в комисията знаят това от месец и можеха да отложат гласуването днес".

Реформата

Според визията на Иванов Висшият съдебен съвет трябва да бъде разделен на две колегии, за да се промени кадровата му политика, ще отпадне тайното гласуване, а мандатът на членовете ще се съкрати на 4 години.

Съдебната реформа е ключов приоритет за Реформаторския блок и според мнозина анализатори залог за участието им в управлението. Тя беше внесена в парламента с подписите на 132-ма народните представители, включително БДЦ.

Временната комисия бе създадена в състав от 15 души и оглавена от ГЕРБ. Едва петима членове подкрепиха внесения законопроект - двама от ГЕРБ, един от Патриотичния фронт, един от Реформаторския блок и един от БДЦ.

"Докато българските граждани искат тази реформа, тя рано или късно, по един или друг начин, с един или друг министър, ще се случи. Трябва да сме уверени в това", коментира правосъдният министър Христо Иванов.

Той каза, че ще мисли за оставка, ако реформата не мине и в пленарна зала. "Ако говорим за това, трябва да говорим и за края на демокрацията в България", коментира той хипотезата ремонтът на Конституцията да се провали.

Според Иванов, ако парламентът блокира съдебната реформа, отговорността ще е преди всичко на политическите сили, които са взели това решение.

"Новината от временната парламентарна комисия за промените в Конституцията не е добра. Но не е фатална и призовавам противниците на съдебната реформа да не се радват излишно. Можем да гласуваме промените в зала и да съберем необходимите гласове", коментира Кунева.

Oще: висш съдебен съвет  герб  реформаторски блок  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани