"Пентаксим" - въпросът не е в качеството, а в процедурата | webcafe.bg
newscafe

"Пентаксим" - въпросът не е в качеството, а в процедурата

Webcafe.bg
21.01.2016, 08:29 (обновена 21.01.2016, 19:35)
Ваксини

Снимка: © bTV

Бивши министри в спор с МЗ за доставката на ваксините от Турция

Най-вероятно ваксината „Пентаксим", внесена от Турция е идентична с тази, произведена във Франция, но въпреки това процедурата по внасянето на васкина не е спазена заради липсата на необходимите сертификати за качество. Това стана ясно от думите на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на Нова телевизия. Според него проблемът не е дали ваксината е вредна или безвредна, а в това, че заради неумелите и непрофесионални действия на Министерство на здравеопазването се налива вода в мелницата на антиваксърските настроения.

Министерство на здравеопазването е категорично, че ваксината „Пентаксим" е идентична с ваксината, която излиза от Франция. Според зам.-министъра Ваньо Шарков това е същата ваксина, която се е прилагала у нас според имунизационнния календар в предишните години.

„Няма абсолютно никакво съмнение за качествата и приложението на „Пентаксим". В 150 държави не може да има 150 „Пентаксима", каза Шарков относно внесената от Турция ваксина.

Според него кризата с ваксините е свързана с политически атаки, които ще продължат. Ваньо Шарков посочи, че здравното министерство ще поиска от прокуратурата кой стои зад атаката към министерството. „Чувам в момента хора, които смесват сигурността на българските деца с политиката. Смесването на тези два въпроса е заплаха за общественото здраве", каза още Шарков.

Шарков обясни, че първоначалните разговори с турската страна са били за доставка на „Пентаксим", защото в България не е имало кой да я предостави. След като Турция е изреазила готовност да я достави, е попитала България за доставка на БЦЖ ваксина.

„Никога не е било въпрос на пазарлък. Беше въпрос на това най-бързо да предоставим на българските деца „Пентаксим", каза още той. Въпреки това не става ясно на какво основание България е договорила дарението на Еувакс - ваксина, която не може да бъде прилагана на територията на страната, независимо дали присъства или не в имунизационния календар.

Не става дума за безопасност, а за спазване на правилата

Според бившия министър на здравеопазването Стефан Константинов, всяка ваксина носи много повече ползи, отколкото вреди. Проблемът с „Пентаксим" обаче съществува, защото от петте компонента на ваксината, за четири нямаме необходимия сертификат за качество.

„Този „Пентаксим", на картинка може да изглежда същия като френския, множе съставките да са му същите, но той не е произведен директно във Франция. Той е пратен от Франция в Турция на фирма МЕФАР. Фирма МЕФАР го е подготвила в някакви опаковки, разляла го е по ампулите и след това идва в България. На всеки един етап от пътя, всяко лекарство, включително при съхранението си, може да бъде увредено, може да се случи нещо с неговото качество. Така че не можем автоматически да сложим знак на равенство между едното лекарство и другото", каза Константинов. Той обясни, че именно за да се гарантира качеството на продукта са необходими всички тромави процедури, които в случая министерството е пропуснало.

Министърът на здравеопазването в кабинета „Орешарски" Таня Андреева допълни, че в случая не е спазена нормативната уредба. Тя подчерта, че при предложението пред Министерски съвет, МЗ не е конкретизирало какви ще бъдат внесените ваксини от Турция.

„Ако за "Пентаксим" можем да дискутираме, какво да кажем за Еувакс Б, която тотално не може да се предлага тук, а е предложена на Министерски съвет като ваксина, която трябва да покрие нашия имунизационен календар. Не е вярно, че регистрацията дава право само на търговия", обясни Стефан Константинов.

Според него Министерство на здравеопазването затъва в лъжи.

„Най-вероятно „Пентаксим" е абсолютно идентична с тази, която е правена в България. Но ако чуеш 4-5 лъжи, как да повярваш?", казва Константинов. Според Стефан Константинов, ако нещо се случи, няма да има от кого да се потърси отговорност - „Санофи Пастьор" не е доставила ваксината, а Турция я е дарила и не отговаря за процеса след това, т.е. може да отговори, че проблемът с ваксината е възникнал при пренасяне, а министърът, който след време може да е депутат, ще обявини други правителства.

При вноса на продуктите от Турция първоначално е посочено, че Еувакс Б ще бъде прилагана според имунизационния календар, а през декември, в отговор на въпрос в парламента, министърът на здравеопазването Петър Москов посочва, че ваксината срещу Хепатит Б ще бъде използвана само при крайна нужда с оглед на бежанската криза и то на лица, които не са обект на имунизационния календар на България.

Проблемът с доставките

Проблемът с доставките на ваксината „Пентаксим" става ясен през март 2015 година, коато в Министерство на здравеопазването постъпва писмо от „Санофи Пастьор", които уведомяват, че не са участвали в обществената поръчка за доставка на ваксините заради строги ограничения в процедурните условия и проблеми с доставките.

Две седмици по-късно пристига писмо и от другата фирма, която би могла да достави необходимите ваксини - „Глаксо Смит Клайн" - тъй като петвалентни и шествалентни ваксини компанията не е доставяла в България през последните пет години, страната ни не е заложила в плановете за доставки на компанията.

Вследствие започват преговори за дарение от Турция през май и споразумението е подписано месец по-късно. Споразумението предвижда България да получи „100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца (ваксина срещу дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш, инактивиран полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б - адсорбирана) и 100 000 дози рекомбинантна ваксина срещу вирусен хепатит тип Б". В замяна през септември България дарява на Турция 5 милиона дози ваксина срещу туберколоза.

От министерството уточняват, че внесеният от Турция „Пентаксим" има сетификат за качество и безопасност по сертификатната схема на СЗО, а квалифицирано лице на производителя е удостоверила, че ваксината е произведена и тествана съгласно процедурите, посочени в Разьрешението за употреба, както и че активната субстанция, отговаря на изискванията. Разрешение за употреба има турският филиал на „Саньофи Пастьор". Производител на неразлетия продукт е френската компания, а крайният продукт се опакова в турската МЕФАР по силата на договор с турския филиал на „Саньофи Пастьор".

Oще: ваксини  ваньо шарков  деца  доставка от турция  еувакс  заместник-министър на здравеопазването  здравеопазване  имунизации  министерство на здравеопазването  пентаксим  политика  политическа атака  прокуратура  прокурорска проверка  стефан константинов  таня константинова  турска ваксина  турски ваксини  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2015, 21:57

2 ru | 21.01.201620:57

Най-вероятно ,може би,почти е годна,50 на 50 ..........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 21.01.201620:39

Как "Sanofi Pasteur" се транскрибира „Саньофи Пастьор"?! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани