Ненчев окачестви като "провокации" нарушенията на руските бойни самолети | webcafe.bg
newscafe

Ненчев окачестви като "провокации" нарушенията на руските бойни самолети

Webcafe, Нова ТВ
24.07.2016, 13:33 (обновена 24.07.2016, 14:39)
николай ненчев

Снимка: © Nova TV

Военният министър Николай Ненчев окачестви навлизането в българската зона на отговорност като "провокация"

Министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди за зачестило навлизане на руски бойни самолети в зоната на отговорност на България и окачестви тези полети като "провокации" към военновъздушните сили.

По думите на министъра пред "Нова телевизия" само за последния месец е имало 10 нерегламентирани навлизания от страна на руски самолети в зоната на отговорност на България, но някои от тях са били на пътнически самолети.

От тях навлизанията на бойни самолети са били 4.

Навлизането в зоната на отговорност на пътническите самолети се дължало на липса на комуникация и неразбрателства при организацията на въздушния трафик.

"В тази силно увредена сред за сигурност, няма как да не бъдем обезпокоени, ако самолетът за нас е неразпознаваем и нямаме връзка с екипажа", обясни Ненчев.

Всеки път, когато се случи навлизане в охраняемата зона, се вземат необходимите мерки по закона за отбраната и въоръжените сили и по необходимите планове и разчети, гарантира министърът.

"Разбира се, не е приятно, когато има подобни провокации, но те са се случвали и в миналото и това не е нищо ново", коментира Ненчев и призна, че всеки път, когато се случи непозволено навлизане на самолет, се вдигат изтребители, което хаби доста ресурси.

Министърът на отбраната обясни, че не знае каква е официалната позиция на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водят по дипломатически канали.

Той обясни, че въпросите за сигурността на въздушното пространство са били поставяни нееднократно на руската страна и на различно ниво.

Относно заплахата от засилен миграционен поток от Турция към България в последните дни, военният министър коментира, че няма разузнавателна или оперативна информация, която да потвърждава подобни твърдения.

Той обясни, че са взети всички възможни превантивни мерки и че са изпратени допълнителен брой военнослужещи към границата в последните дни. Някои от частите са разположени на места, които могат да се окажат "потенциално опасни".

Той не уточни точната бройка на граничния състав на армията, която участва на границата в помощ на гранична полиция, но обясни, че само в рамките на няколко часа е възможно да бъде увеличено присъствието на военни по границите на страната, в случай на нужда.

Oще: бойни самолети  българско въздушно пространство  военен министър  граждански полети  министър на отбраната  николай ненчев  прихващане на самолети  русия  руски граждански полети  самолет  самолети 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 24.07.201615:18

http://21stcenturywire.com/2015/12/23/us-national-insecurity-the-art-of-blaming-russia-for-everything/ Много щастлив
   

оценка

+1 -0