Промените в Закона за МВР са приети на първо четене | webcafe.bg
newscafe

Промените в Закона за МВР са приети на първо четене

Ивайло Гюров
03.06.2016, 14:15 (обновена 03.06.2016, 14:57)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

116 гласуваха „за“; 30 „против“

След двучасови дебати паралментът прие промените в Закона за МВР, които засягат статута на служителите и структурата на министерството. 116 депутати одобриха предложенията на министър Румяна Бъчварова.

Новият закон намалява обезщетението за служителите при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати. Техният годишен платен отпуск също ще бъде намален от 30 на 25 дни. Ако се приемат и на второ четене, промените ще важат само служителите, които ще постъпят на работа след 1 януари 2017 година.

Предвижда се административните служители в министерството да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация. Това ще ги лиши от привилегиите, които ползват по Закона за МВР.

Сред предложенията е и преобразуването на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. Аргументацията е, че така пожарната ще получи достатъчна автономност при изпълнението на дейността си.

В промените пише още, че МВР ще спре да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това министерството ще подпише договори за платена охрана.

През април реформата бе отхвърлена от Комисията по вътрешна сигурност в Народното събраниe. Тогава шестима от членовете й гласуваха „за", трима „против", а седем се въздържаха.

Това е вторият опит за ограничаване на социалните привилегии на служителите от МВР, след като през ноември 2015-та финансовият министър Владислав Горанов „изненада" системата със съкращения през проекта за Бюджет 2016.

След неколкодневни протести и блокади на пътищата в София и цялата страна, полицаите успяха да си извоюват отлагане на промените.

Oще: 20 заплати  депутати  закон за държавната администрация  закон за мвр  мвр  народно събрание  обезщетения  парламент  пожарна  полицаи  полиция  реформи  румяна бъчварова  сектор сигурност 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани