Даниел Митов: TTIP не включва ГМО и шистов газ | webcafe.bg
newscafe

Даниел Митов: TTIP не включва ГМО и шистов газ

Webcafe.bg, по БНР
18.07.2015, 11:33 (обновена 18.07.2015, 11:46)
министърът на външните работи даниел митов

Снимка: © webcafe.bg

Външният министър вижда в споразумението повод за дебат

Не се преговаря нито за ГМО-продуктите, нито за проучване и добив на шистов газ в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БНР. Митов отбеляза, че няма причини за притеснения, а поводи за дебати, за обширен разговор.

"Ще призова всички, които имат отношение и са компетентни по въпроса, да споделят това свое отношение публично, за да се разбият някои лъжи и митологии", каза външният министър, който беше на тридневно работно посещение във Вашингтон.

Той коментира и тревогите, свързани с ислямска пропаганда в България. Митов определи като много положителен факт, че няма информация за нито един български граждани, който да е, в числото на така наречените чуждестранни бойци на страната на която и да е терористична организация.

"Във всеки един момент, преди лятната ваканция, очакваме в парламента да влязат всички промени, свързани с криминализиране на участието на български граждани в "Ислямска държава" или други терористични организации. Има, със сигурност, нужда и от други сериозни действия, включително и законодателни, за които ще стане дума скоро", каза Митов.

Oще: ttip  външен министър  външни работи  гмо  даниел митов  ес  ислямизация  ислямисти  ислямска държава  сащ  споразумението за свободна търговия  споразумението за свободна търговия между европейския съюз и сащ  шистов газ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

4 Dox | 18.07.201520:13

"Не се преговаря нито за ГМО-продуктите, нито за проучване и добив на шистов газ в Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ."

Е именно де - не е ли точно това проблема - че не се преговаря. Или аз нещо не разбрах от изключително сложните евро-съюзно-атлантически, свръх-интелигентни фрази на днешните ни западнеещи се политици?

Но как наистина да се преговаря, при липса на информация? И друго - много е важно КОЙ преговаря. А преди ГМО и шистовия газ има друг, много по-страшен проблем - този за т.нар. "арбитраж", дето ще е отделен и ужким "независим", при евентуалните съдебни спорове между държавите и компаниите. Властта на този арбитраж ще е такава, че с лека ръка може да заличи цяла една държава, като я осъди да плаща баснословни суми на компаниите за пропуснати ползи. Е, това вече наистина може да се нарече истински "пазар", нали.

В подобна ситуация единствено адекватното поведение би било - никакви преговори и никакво подписване на каквито и да било подобни, тотално заробващи "споразумения". Но .... това едва ли ще се случи, като гледам какво е нивото не само на нашите компрадори, но и на онези от Брюксел.

Тежки, направо страшни дни ни очакват! При това за дълго! Защото рухването на една империя е дълъг и изключително мъчителен процес.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 13:25

3 lokster | 18.07.201516:41

"Ще призова всички, които имат отношение и са компетентни по въпроса, да споделят това свое отношение публично"
---
Интересно кои има предвид, след като дори и тези които ще подписват това секретно споразумение не са запознати с целия му текст...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2014, 11:19

2 diegos | 18.07.201513:49

Дребен лъжец. Дори евродепутатите нямат пълна информация какво представлява TTIP. И то не защото не я искат, а защото не им я дават. Нямам вяра на нещо което се крие от тези дето трябва да го гласуват! Български евродепутат каза, че всичко е секретно, конфеденциално- водят ги в една стаичка, разписваш се кога влизаш, какво си чел, кога излизаш. Така се запознаваш с TTIP. Въпросното споразумение просто ще ореже някои правомощия на държавите от ЕС- разбирай разни стандарти, за храни, за правосъдие (не може да съдиш корпорациите, примерно Монсанто), за работа, за екология... от сега се говори, че отделни държави в ЕС вече няма да могат самостоятелно да решават дали да развиват селско стопанство с ГМО или не...

А пък и щом Сергей Станишев гласува ЗА това нЯщо... ебем ти е доверието. TTIP просто е още една крачка към заробването осъществявано от корпорациите. Независимост? Демокрация? Не ме разсмивайте!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

1 Белка Стрелка | 18.07.201512:35

Добре , дай си адреса господин Митов и се откажи от охрана и ако си ни излъгал след 10-20 години народа ще си оправи мсетките с теб.
Става дума за поемане на отговорност, а не "Сега ще им кажем някакви работи да ги укротим пък после ще му мислим".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани