Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП | webcafe.bg
newscafe

Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП

Webcafe.bg
21.03.2016, 11:11 (обновена 21.03.2016, 11:26)
главният прокурор сотир цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Парламентът трябва да разреши наказателното преследване срещу Светла Бъчварова - Пиралкова от БСП

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова. Искането е внесено до Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова - Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220 ал.2 във вр. с ал.1 НК.

В периода от 04.07.2008г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова - Пиралкова е била Председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова - Пиралкова, в качеството си на председател на УС на организацията, е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно - производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс"АД.

Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс"АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс"АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв.

В резултат на сключения явно неизгоден договор от Светла Бъчварова - Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от Светла Бъчварова - Пиралкова престъпление от общ характер - по чл. 220 ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. Тя е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерство на земеделието и храните.

Oще: бсп  депутат от бсп  литекс комерс  неизгодна сделка  пране на пари  престъпление  светла бъчварова - пиралкова  сотир цацаров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

1 Никой | 21.03.201620:52

"е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно - производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс"АД"

Смее се

Удивителна Удивителна Удивителна Тези от прокуратурата са пълни идиоти Удивителна Удивителна Удивителна

Да видим кой съдя в България ще каже, че "научно изследователска и опитно - производителна дейност" са "реална базова пазарна" дейност Чуди се

СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ с ЕИК 000662107 е с основен предмет на дейност "Научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените, медицинските, селскостопанските и техническите науки" т.е. много му здраве на Цацаров. Ако някой счита договора за неизгоден да си заведе граждански иск, като е малко вероятно да се докаже деликт по реда на ГПК, да не говорим за престъпление по НК. Малоумие Цацаров, Малоумие!!!

Не е работа на Цацаратурата да де бърка в гражданско правните отношения и да изпълнява политически поръчения.
Дори корупцията в случая да е очевидна, няма закон, по който съд да се докаже. И за това Прокуратурата на РБ е основния виновник Идея

И ето ви още едно безсмислено наказателно дело, за което ще харчат нашите пари, а след това Прокуратурата на РБ ще плаща и обезщетения на причинени вреди на Светла Бъчварова - Пиралкова Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0