Гаранции за сигурността на лекарите не само в ромски махали | webcafe.bg
newscafe

Гаранции за сигурността на лекарите не само в ромски махали

Webcafe.bg, по bTV
09.12.2014, 09:09 (обновена 09.12.2014, 09:19)
Народното събрание

Петър Москов обеща през следващата година средните заплати в спешната помощ да се увеличат с 20 процента

Не само в ромските махали, а на всяко едно място, на което е имало инциденти с упражнено насилие над екипите от Спешна помощ, лекарите ще се отзовават само ако е гарантирана сигурността им. Това обясни в сутрешния блок на bTV министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Чух много от нещата, които се казаха за думите, които съм произнесъл. За част от тях аз си взимам бележка и поднасям извиненията си, ако са били по-силни думи, но това, от което няма да отстъпя е, че насилие върху лекарите аз няма да допусна, с цената на каквото и да било, защото това е в интерес на всички нас като общество, и на пациентите", каза Москов.

„Едно общество е длъжно да изработи имунни механизми срещу асоциалните си продажби. Това, което съм казал за циганските махали не е извадено пред скоба, то просто е част от статистиката. За това, че 3/4 от тези инциденти се случват в ромските махали виновен не е министърът и с каквито и думи да го кажеш това няма да се промени", каза още той.

Според него в гетата отдавна няма държава, благодарение на начина, по който е водена политиката през последните години и специфичното отношение към определени общности.

„Връщането на държавата и държавността минава през това освен да бъдат осигурени правата на всички български граждани и всички български граждани да могат да бъдат натоварени със съответните отговорности", каза той.

Петър Москов обеща през следващата година средните заплати в спешната помощ да се увеличат с 20 процента, като в натоварените или отдалечени центрове ще се изравнят с тези в болниците и лекар няма да получава по-малко от 800-1000 лева.

По думите му от средата на 2015 г. „масивно количество" от еврофондовете ще отидат за подновяване на автопарка и ремонти на спешните центрове, като целта е в края на 2016 г. всеки у нас да може да разчита на квалифицирана спешна помощ в рамките на 15 минути от подаването на сигнала. Приоритет са големите градове, защото са по-населени и инфраструктурата са проблем за бързото стигане на линейки.

Министърът посочи, че има валидирана от МС концепция за спешната помощ, но освен това и ще се бори за това здравно неосигурените „да усетят разликата" в това, което получават те и това, което се полага на хората, които си плащат вноските.

Oще: бърза помощ  здраве  здравеопазване  лекари  медицина  москов  петър москов  ромски махали  спешна помощ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 09.12.201415:33

Прав е г-н Москов, лекарите също имат права - човешки и граждански, и като работници в системата на държавното обществено здравеопазване, държавата е длъжна да им осигурява безопасни условия на труд и е недопустимо да ги подлага на допълнителен риск, който не съответства на спецификата на работата им.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани