Парламентът прие закон срещу "копърките" | webcafe.bg
newscafe

Парламентът прие закон срещу "копърките"

Webcafe
06.10.2015, 15:26 (обновена 06.10.2015, 15:27)
таксита

Снимка: © Sofia Photo Agency

В досегашните разпоредби на закона таксиметров превоз можеше да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка

Таксиметров превоз на пътници ще се извършва само от търговци, притежаващи удостоверения за регистрация. Това реши парламентът с приемането на първо и второ четене на промени в Закона за автомобилните превози.

Промените бяха предложени от депутатите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков и единодушно приети в пленарната зала.

В досегашните разпоредби на закона таксиметров превоз можеше да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Досега така наречените "копърки" се възползваха от тази вратичка в закона и така фирмите с лиценз за превоз се измъкваха от наказателна отговорност.

Цветомир Михов заяви, че до момента законодателството е позволявало един субект да си извади разрешение за таксиметров превоз и да го преотстъпва на водач, който е самоосигурено лице. Така според Михов се размива отговорността и компетентните органи често се затрудняват да налагат санкции.

Промените ще влязат в сила един месец след обнародването им в Държавен вестник.

Oще: закон  копърки  парламент  превоз  регистрация  такси  таксиметров превоз  таксита  цветомир михов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.