Борисов с ход назад за пенсионното осигуряване | webcafe.bg
newscafe

Борисов с ход назад за пенсионното осигуряване

Webcafe.bg
18.12.2014, 18:06 (обновена 18.12.2014, 18:22)
Бойко Борисов в парламента

Премиерът Бойко Борисов обяви, че се мисли и за вариант хората, които изберат държавното осигуряване, да могат да променят решението си впоследствие

ГЕРБ не се отказва от предложените промени в сферата на пенсионното осигуряване, но са готови на известна промяна. В предложените от ГЕРБ промени решението за осигуряване само в НОИ или само в частен пенсионен фонд е еднократно, но премиерът Бойко Борисов обяви, че се мисли и за вариант хората, които изберат държавното осигуряване, да могат да променят решението си впоследствие.

"Възложил съм на финансовия министър да предложи и това решение", каза Борисов в Брюксел, цитиран от БНР. Той обаче отхвърли всички останали аргументи срещу пенсионните промени. За втори път премиерът заяви, че "като демократ считам, че всеки може сам да реши" къде да се осигурява за пенсия. Според него промените ще създадат конкуренция между фондовете, които "ще имат 1 година време с реклама, чрез офисите си да убедят хората да се осигуряват при тях".

"Пенсионните фондове, които вече трябва да започнат да изплащат пенсии, не са в състояние и могат да плащат само малки суми", каза още Борисов. Такъв проблем обаче има с професионалните фондове, където се осигуряват хората от първа и втора категория труд, а не с универсалните, за които се предвижда изборът, обясни той.

По-рано днес вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се обяви срещу предложените от ГЕРБ прибързани промени, защото солидарният фонд (НОИ) няма лични сметки и хората не могат после да си върнат парите, защото НОИ ги харчи още същия месец. Именно затова не е ясно как може да се постигне вариант, в който хората да могат да изтеглят парите си от НОИ, след като веднъж са избрали да бъдат осигурявани там.

Oще: бойко борисов  ивайло калфин  калфин  нои  пенсии  пенсионер  пенсионно осигуряване  пенсия  частни пенсионни фондове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани