Има сделка за съдебната реформа | webcafe.bg
newscafe

Има сделка за съдебната реформа

Webcafe.bg
23.07.2015, 15:02 (обновена 23.07.2015, 18:54)
председателят на дпс лютви местан и депутатът рушен риза

Снимка: © webcafe.bg

Взехме трудно, но и вярно решение, твърди Местан

Реформаторският блок и ДПС постигнаха „исторически компромис" за промените в Конституцията и те ще бъдат подкрепени от около 190 депутати под формата на изцяло нов законопроект. 160 депутати със сигурност ще бъдат събрани, но при над 180 съдебната реформа ще мине по ускорена процедура.

Само БСП остават твърдо против, с "Атака" преговори изобщо не са водени, а АБВ най-вероятно ще гласуват "за", тъй като също за бяха за „изчистване" на спорните моменти.

Депутатите на ДБГ пък ще гласуват по съвест, тъй като не са удовлетворени от значителното орязване на първоначалния проект, изработен в Министерството на правосъдието, но все пак виждат в днешния политически катарзис „стъпка в правилната посока".

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това показва как партиите са загърбили своето его, за да има компромис за ключовата реформа, която се следи от Европейската комисия. В подобен дух се изказаха Радан Кънев и Лютви Местан.

След сутрешните совалки и следобедното заседание на Председателския съвет на парламента реформаторите подкрепиха новия проект на съдебната реформа, който свежда до три точки първоначалния законопроект на правосъдния министър Христо Иванов.

3 основни точки + 1

Те са разделяне на Висшия съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, засилване на правомощията на Инспектората и пряк избор на съдиите и прокурорите.

Ще бъде добавена още една поправка - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет, и те ще бъдат оформени като изцяло нов законопроект, който ще бъде внесен в Народното събрание.

Отпадат предложенията за явно гласуване в кадровия орган, намаляване на мандата на членовете му на 4 години, по-лесно сезиране на Конституционния съд от граждани и т.н.

Първоначалният законопроект на министър Христо Иванов ще бъде оттеглен и ще бъде внесен нов, който се явява трети за последените няколко дни.

По-рано днес Радан Кънев коментира, че преговорите са на „ръба на исторически компромис", а лидерът на ДПС Лютви Местан изненадващо отиде да пие кафе с „Протестна мрежа" пред парламента, които протестират втори ден срещу подмяната на ключовата реформа и налагането й проформа.

Обратът идва, след като ДПС са се отказали от предложението Пленумът на ВСС да одобрява кадровите решения на двете колегии, тоест да се запази сегашния модел, при който те нямат автономност.

Спорът за разпределението на мандатите в двете колегии приключи със запазване на идеите на Христо Иванов - паритет в прокурорската колегия между парламентарната квота и гилдията - 6 на 6, а в съдийската колега - 8 професионални представители и пет мандата, попълнени от парламента.

Като цяло обаче първоначалните предложения на РБ се орязват с 2/3. Вчера РБ отказа да подкрепи новия вариант, който първо беше редактиран от ГЕРБ, а след това ДПС обяви готовност да внесе изцяло нов „консенсусен" проект за гласуване в пленарната зала, макар преди седмица да призоваваше за отлагане на ключовата реформа преди изборите.

Дясната коалиция обаче е размислила след днешните преговори, за да не се стигне до провал на съдебната реформа. Законопроектът на министър Христо Иванов нямаше как да събере гласове в пленарната зала, защото щяха да го подкрепят само реформаторите и ГЕРБ.

"Това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", коментира Борисов след преговорите.

„Искам да благодаря за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си", коментира Радан Кънев.

Междувременно 20 неправителствени организации се обявиха против окастрените промени в Конституцията. В отвореното писмо на НПО-тата се отбелязва:

"В тези близо два месеца дебатът вървеше професионално и аргументирано, чуха се всички възможни позиции. В последните две седмици той изчезна и се подмени с фалшиво политическо говорене и несъстоятелни твърдения.

Няма никакво оправдание за подобен тип поведение освен неистовото желание за запазване на едно състояние, при което съдебната власт е в безтегловност и това я прави уязвима, зависима и лесно контролируема."

Oще: авб  бойко борисов  бсп  висш съдебен съвет  всс  герб  дпс  патриотичен фронт  прокуратура  радан кънев  реформаторски блок  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани