Възстановяват се имената на починалите, сменени при Възродителния процес | webcafe.bg
newscafe

Възстановяват се имената на починалите, сменени при Възродителния процес

Webcafe.bg
10.07.2015, 12:14 (обновена 10.07.2015, 12:25)
Гласуване в Народното събрание

С този параграф промените в Закона за гражданската регистрация са приети изцяло

Възстановяват се имената на починалите граждани, които са били принудително сменени по време на т. нар. Възродителен процес. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за гражданската регистрация.

Депутатите одобриха този текст със 128 гласа "за", 22 "против" и трима въздържали се. С този параграф промените в Закона за гражданската регистрация са приети изцяло, като ще влязат в сила след като бъдат обнародвани в Държавен вестник.

В отрицателен вот Дора Янкова от БСП заяви, че когато има съгласие между наследниците, този акт може да бъде осъществен, тоест могат да се възстановят имената на починалите.

Филип Попов от БСП също взе думата за отрицателен вот като посочи, че гласувал против, защото това ще създаде огромни проблеми в българското законодателство.

"Какво ще се случи с търговския регистър и службата по вписванията? Това ще създаде предпоставки за измами. Ще се създаде нов възродителен процес. Недопустимо е в една правова държава да се вземат правата и свободите на вече починали хора и на техните наследници", допълни Попов.

БСП за малко да изключи Георги Кадиев от редиците си преди време, именно заради Възродителния процес. Приетият днес законопроект е по негова идея. Преди това той подразни съпартийците си с предложение да се разреши агитацията на турски език.

Oще: бсп  възродителен процес  възстановяване  гласуване  дора янкова  дпс  имена  парламент  филип попов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани