Първанов заподозря сближаване между ГЕРБ и ДПС | webcafe.bg
newscafe

Първанов заподозря сближаване между ГЕРБ и ДПС

Webcafe.bg
19.12.2014, 09:17 (обновена 19.12.2014, 09:30)
първанов

АБВ ще гласува против местенето на пари в НОИ

Президентът Георги Първанов (2002-2012) и лидер на АБВ изрази съмения за сближаване между партията мандатоносител ГЕРБ и ДПС. По думите му зачестяват случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от коалиционните си партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, а това показва сближаване между двете политически сили.

Той заподозря и по-дълготрайно сътрудничество и бъдеща коалиция между двете сили. "ДПС и ГЕРБ не са толкова непримирими врагове, колкото демонстрират. Нека ГЕРБ ме опровергаят и да потърсят диалога и партньорството в рамките на коалицията, а не при първи проблем да тичат при ДПС", каза Първанов.

Според него има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

Първанов се обяви срещу възможността за прехвърляне на пари от пенсионните фондове в НОИ и посочи, че АБВ ще гласува против предложението.

„Ние сме удивени от начина, по който се случва всичко това. Ивайло Калфин се опитва да инициира пенсионната реформа вече седмици наред. Обсъжда се възрастта за пенсиониране, той имаше конкретен план какво да се прави с отделните категории работници, инвалидните пенсии и т.н. Всичко това беше отложено, може би справедливо, след 3 месеца, за да има време за дебат. Този въпрос се слага на масата и от нас се иска да го решим за броени часове", каза Първанов.

Той посочи, че социалният министър Ивайло Калфин е бил поканен след срещата му със синдикатите, на друга среща с ръководството на ГЕРБ и синдикатите, на която му е бил представен готовият вече меморандум. Той постави въпроса защо се решават тези въпроси през главата на социалния министър.

„Няма никакво обяснение защо се бърза толкова, освен това да се запълни една дупка в НОИ, но този ход, тази трансформация не решава проблемите. Не се решават въпросите с криминалното неплащане на осигуровките или с инвалидните пенсии. Харчим едни пари, изсипваме ги като „вода в пясъка" и след 3 месеца ще се окажем в същото положение", каза още той.

Той подчерта, че това предложение не решава нито един от проблемите в пенсионната система", допълни Георги Първанов.

Oще: абв  георги първанов  герб  дпс  коалиционно споразумение  коалиция  пенсии  пенсионна реформа  пенсионно осигуряване  политика  политически партии  първанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.