Борисов призова за развитие на Бюрото за борба с корупцията | webcafe.bg
newscafe

Борисов призова за развитие на Бюрото за борба с корупцията

Webcafe.bg
23.02.2016, 08:05 (обновена 23.02.2016, 08:47)
бойко борисов

Снимка: © www.facebook.com/boyko.borissov

Премиерът се обяви и за затваряне на границите в ЕС

Законите за съдебната система да бъдат приети, призова премиерът Бойко Борисов пред участниците във форум на Фондацията "Конрад Аденауер" в София. Форумът се проведе под мотото "България като партньор в ЕС и НАТО".

Борисов изброи като важни законите за съдебната власт, НК, НПК, антитерористичния закон и най-вече развитие на бюрото за борба срещу корупцията, за която той не иска "да е орган на хартия или поредният с компетенции в тази сфера", а да играе реална роля.

Според Борисов бюрото за борба с корупцията, трябва да играе ролята на „втора прокуратура" в тази борба.

В доклада на ЕК наред с критиките са отбелязани много коректно и позитивните мерки, които са постигнати, смята премиерът и подчерта, че в доклада на Комисията "са похвалени специализираният съд и прокуратура, и комисията за конфискация", затова и правителството трябва да направи така, че около тях да изгради новото бюро.

Сред темите, които Борисов засегна по време на форума е и европейската солидарност към България от страна на ЕС. Той смята, че голяма част от хубавите неща през последните години в България са се случили благодарение на нея, като над 7 милиарда лева миналата година са били усвоени във всички сфери на обществено-политическия живот у нас.

По думите му, в последните седмици управляващите са си дали ясна сметка, че България няма среден път или път на компромиси в битка с контрабандата. В бюджета на държавата са влезли близо 3 млрд. лв., спрени са обществени поръчки за близо 1,7 млрд. и е естествена реакцията срещу правителството, коментира Борисов.

"Да имаме метро, да имаме магистрали, да имаме ЖП линии, да имаме конкурентоспособност, да имаме най-добрата медицинска техника в момента и много други неща се дължат на еврофондовете", изброи Борисов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ благодари на фондацията за подкрепата към партията и отбеляза, че парите не са похарчени напразно.

В момента Европа има нужда от партии, които да не се подвеждат по популизма и национализма, каза Борисов, като припомни завършилия наскоро Съвет и тежките проблеми, които Европа трябва да решава.

Той отново посочи огромния проблем с мигрантите и предложението на българската страна за справяне със ситуацията - затваряне на външните граници на ЕС.

Първо сгрешихме, като приравнихме нелегалната миграция с легалното преминаване на границите, коментира Борисов и даде конкретен пример: за да влязат в шенгенска страна, българите трябва да покажат личните си карти и това е записано в Шенгенското споразумение, а мигрантите влизат без каквито и да е документи. В такъв случай трябва да се направи поправка в Шенгенското споразумение, заяви Борисов.

Част от своята реч по време на форума премиерът резюмира във фейсбук-страницата си, където е приложено и видео от речта му.

 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани