Парламентът обсъжда референдума на Слави | webcafe.bg
newscafe

Парламентът обсъжда референдума на Слави

Webcafe, БНР, БТА
12.05.2016, 09:22 (обновена 12.05.2016, 10:09)
Слави Трифонов

Снимка: © Шоуто на Слави

Въпросите от референдума, иницииран от Трифонов и неговия екип, търсят съгласие за редуциране на броя на депутатите до 120 души, възможност за избор на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да стане 1 лев за получен глас.

Като първа точка от днешното си заседание, парламентът обсъжда предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от екипа на шоумена Слави Трифонов.

Въпросите от референдума, иницииран от Трифонов, търсят съгласие за редуциране на броя на депутатите до 120 души, възможност за избор на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да стане 1 лев за получен глас.

Ето и всичките въпроси:

-Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Правната комисия допусна всички поставени въпроси, без този за електронното гласуване.

Милион и 800 хиляди души се произнесоха в полза на дистанционното гласуване по електронен път на референдума през 2015 година-та година.

В Изборния кодекс депутатите записаха, че експерименталното дистанционно гласуване ще се състои през 2018 година на парламентарните избори.

След големи препирни по Изборния кодекс депутатите оставиха и текста, който позволяваше референдум да има заедно с избори.

В правната комисия мнозинството даде сигнал, че подкрепя въпросите. От БСП обаче се заканиха да дадат част от тях на Конституционния съд.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията ще подкрепи така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдума. Той призова да се намали емоционалното напрежение, което може да възникне от трибуната на НС и заяви, че парламентарната група на партията няма да се възползва от времето си на дебат.

Като следваща точка от дневния ред, депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Oще: бсп  въпроси за референдум  герб  гласуване за референдум  народно събрание  недялко йорданов  недялко недялков  референдум  слави  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани