"Водстрой 98" се разграничи от "съмнителната" поръчка | webcafe.bg
newscafe

"Водстрой 98" се разграничи от "съмнителната" поръчка

Webcafe.bg
18.02.2016, 17:08 (обновена 18.02.2016, 17:20)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

Строителната фирма "Водстрой 98" изпрати 4 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов

Строителната компания "Водстрой 98" АД излезе с обръщение към медиите, в което се разграничава от твърденията за връзка между фирмата и разпореждането на премиера Бойко Борисов да се прекрати обществена поръчка за 95 млн. лева.

В съобщението, подписано от Иван Мирински - член на Съвета на директорите на "Водстрой 98", се отричат "внушенията, че компания е едва ли не прът в колелата на държавата, непреодолимо зло в рамковото споразумение за "Проектиране, авторски надзор и строителство на пътища в съответствие с нуждите на Южноцентрално държаво предприятие Смолян."

От ръководството на компанията заявяват, че многократно са опровергавали опитите "да свържат "Водстрой 98" АД с определени влиятелни политически фигури", но смятат, че "усилията по омаскаряването продължават със завидно постоянство".

Мирински се обръща лично към правителството и министър-председателя Бойко Борисов с четири въпроса от позицията си на "български данъкоплатец".

"Декларираме, че ще участваме във всички търгове за строителство - те ще бъдат ли отменени при това положение?", питат от ръководството на "Водстрой".

Оттам настояват да разберат "възможно ли е правителството да прекратява процедури под натиска на един конкретен олигарх".

Шефът на "Водстрой" приканва премиера Борисов да се разграничи от "внушенията, ако аргументът на кабинета наистина е, че не трябва да остава "грам съмнение" в непрозрачност".

"Ако правителството не се разграничи, това ще означава ли, че се съобразява с медийни рекетьори и техните непотвърдени "слухове"? Защото в нито една от опорните точки срещу нас досега не се ползват ясни източници и фактология", завършва обръщението на Иван Мирински.

Поръчката за горски пътища

Позицията на "Водстрой 98" идва ден след като Бойко Борисов обяви, че иска прекратяване на обществена поръчка за 95 млн. лева, обявена през октомври 2015 г. от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

Предмет на поръчката е проектиране и строителство на горски пътища в областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик.

"Водстрой 98" е една от заинтересованите страни по поръчката, като през ноември 2015 г. е завела жалба заради съмнения за нарушения при обявяването й. Малко по-късно обаче жалбата пред КЗК е оттеглена и процедурата е продължила.

Въпреки че към днешна дата крайният срок е изтекъл, обаче, никъде не може да се намери информация за броя на кандидатите за участие в търга - липсва уведомление за отваряне на оферти, както и решение за избор на победител.

Именно тази поръчка беше спряна по настояване на Бойко Борисов пред Министерски съвет с думите" прекратявате я и я правите наново, не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам".

Още на 17 февруари ЮЦДП известява Агенцията за обществени поръчки за прекратяването на търга с мотив "невъзможност за обезпечаване на финансирането на поръчката".

Oще: ам хемус  бойко борисов  водстрой  водстрой 98  горски пътища  иван мирински  мирински  обществена поръчка  поръчка  строителство  хемус  южноцентрално държавно предприятие 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани