И Военната прокуратура повдигна обвинение на Ненчев | webcafe.bg
newscafe

И Военната прокуратура повдигна обвинение на Ненчев

Webcafe
25.11.2016, 12:06 (обновена 25.11.2016, 12:21)
Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в откриването на новата учебна 2015-2016 година във Военна академия „Г. С. Раковски”.

Снимка: © webcafe.bg

Министърът на отбраната (в оставка) Николай Ненчев беше привлечен като обвиняем по второ разследване - този път заради обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещите.

Новото дело срещу Ненчев идва само три дни след като той беше обвинен в престъпление по служба заради ремонта на МиГ-29 от Софийската градска прокуратура.

Разследването за поръчката за дрехи обаче се води от Военната прокуратура - София.

Ненчев е обвинен, че "умишлено е склонил извършителя Венислав Цанов - директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната" - МО, да извърши престъпление по служба" във връзка със стара поръчка, пусната още от служебния министър Велизар Шаламанов.

Търгът е спечелен от фирмата "Лортън" ЕООД, която е предложила най-ниска цена.

Разследването обаче е показало, че между декември 2014 и януари 2015 г. новият министър на отбраната Николай Ненчев "поискал и разпоредил на началника на кабинета си да предаде на Цанов, че договор не трябва да се сключи с "Лортън" ЕООД".

Вместо това МО е сключило договор за същата поръчка с държавната фирма "Интендантско обслужване" ЕАД, а върху управителя на дружеството е "упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън" ЕООД като подизпълнител".

Една година по-късно управителят на "Интендантско обслужване" Ганчо Караджов беше уволнен със заповед на Николай Ненчев.

Разликата между ценовите предложения на "Интендантско обслужване" и "Лортън" е в размер на 259 773 лв. Прокуратурата ще търси отговорност на Ненчев за нанесената материална щета на МО.

Oще: велизар шаламанов  венислав цанов  дрехи за армията  инвестиции в отбраната  интендантско обслужване  лортън  министерство на отбраната  мо  николай ненчев  обществена поръчка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.