България продължава да обгрижва проекта "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

България продължава да обгрижва проекта "Южен поток"

Webcafe.bg
26.08.2015, 15:06 (обновена 26.08.2015, 15:13)
южен поток

Снимка: © Газпром

Проектът за газопровода стои "на трупчета" от 1 декември 2014 г., когато руският президент Владимир Путин обяви, че се отказва от "Южен поток" и пренасочи инвестиционните планове на "Газпром" към конкурентния "Турски поток". Официално потвърждение за прекратяването му обаче няма.

Министерски съвет е приел методика за оценяване на обезщетението при учредяване на сервитут върху терена от плажната ивица край Паша дере, където трябваше да се построи част от инфраструктурата на "Южен поток".

Проектът за газопровода стои "на трупчета" от 1 декември 2014 г., когато руският президент Владимир Путин обяви, че се отказва от "Южен поток" и пренасочи инвестиционните планове на "Газпром" към конкурентния "Турски поток".

Официално потвърждение за прекратяването на проекта, обаче, няма.

"Към днешна дата България не е официално уведомена за прекратяването нa проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". В този смисъл българската държава е длъжна да изпълнява своите задължения съгласно българското законодателство. Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България", пише в съобщението на Министерски съвет.

В последните дни на кабинета "Орешарски" бившият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева одобри подробния устройствен план на терена, на който трябва да се изгради приемният терминал на газопровода при Паша дере и компресорна станция Варна.

Вече беше проведена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на методиката, по която трябва да бъдат изчислени преките разходи и пропуснатите ползи за България от ограниченията върху плажната ивица.

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Oще: владимир путин  газопровод  обезщетение  оценител  паша дере  плажна ивица  прекратяването на южен поток  сервитут  турски поток  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 27.08.201504:35

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
тиквата се блажиииииии
   

оценка

+0 -0