Синдикатите - параван за прокарване на решение на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Синдикатите - параван за прокарване на решение на ГЕРБ

Webcafe.bg, по в. "Сега"
16.12.2014, 08:32 (обновена 16.12.2014, 09:07)
пенсионери

Снимка: © Sofia Photo Agency

В предложенията за промени е записано още, че възрастта за пенсия се замразява, но стажът се увеличава с 4 месеца. Така и догодина мъжете трябва да се пенсионират на 63 г. и 8 м., а жените - на 60 г. и 8 месеца. Стажът обаче се увеличава на съответно 38 години и 35 години.

ГЕРБ предлага законови промени в Кодекса за социално осигуряване преди второ четене на законопроекта за държавното обществено осигуряване, които предвиждат средствата от частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ за хората, пожелали да се осигуряват само там.

Младите, които оттук нататък ще започват да се осигуряват за първи път, ще имат една година, в която да подадат заявление за внасяне на 5% от осигуровките им в универсален пенсионен фонд, съобщава в. "Сега".

Ако не го направят за 12 месеца, директно ще бъдат прехвърляни към НОИ и повече няма да могат да избират пенсионен фонд. Българите, които в момента се осигуряват във втория стълб (родените след 1959 г.), ще могат еднократно да изберат дали да се осигуряват само в НОИ. Тези, които изберат да минат към НОИ, няма да имат право да се върнат в универсален пенсионен фонд. Няма да имат и индивидуални партиди за втора пенсия. Това означава, че осигуровките им няма да могат да се наследяват.
Идеята е изцяло на правителството.

В предложенията за промени е записано още, че възрастта за пенсия се замразява, но стажът се увеличава с 4 месеца. Така и догодина мъжете трябва да се пенсионират на 63 г. и 8 м., а жените - на 60 г. и 8 месеца. Стажът обаче се увеличава на съответно 38 години и 35 години. Промените за пенсионните фондове не са мотивирани, липсват и финансови разчети как биха се отразили. Въпреки обещанията, в проектозакона липсват текстове за въвеждане на възраст на военни, полицаи и магистрати. Не е записано и криминализиране на умишленото укриване на осигуровки от работодатели и самоосигуряващи се.

Представители на синдикатите, участвали в срещата за пенсионната реформа, казват, че са използвани като параван, за да се прокара решението. Представители на работодателите разглеждат това като удар върху осигурителната система.

„Поставя се под съмнение нейната стабилност и прогнозируемост, и се дава лош сигнал за осигурените лица, които губят и без друго крехкото доверие към системата. Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои в една от ключовите обществени системи", написа в блога си изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев. Според него промяната ще постави в неизгодна пазарна позиция фондовете, защото средствата в НОИ са 100% гарантирани, докато тези в универсалните пенсионни фондове не са. Според него с подобно решение се пристъпва към частична плавна ликвидация на фондовия пазар в България.

„Може да се прогнозира срутване на стойността на ценните книжа, обезценяване на акциите на редица публични компании с тежки последствия за българската икономика. Всичко това със сигурност ще доведе и до срутване на кредитния рейтинг на страната ни", пише още Данев.

В неделя се проведа последната среща на правителство, синдикати и работодатели за пенсионна реформа през следващата година. Въпреки че социалният министър Ивайло Калфин се зарече да увеличи пенсионната възраст с 2 месеца дори без подкрепата на синдикатите, но стана ясно, че това няма да се случи през 2015-та година.

Oще: божидар данев  герб  нои  осигурителна система  осигуряване  пенсиониране  пенсионна реформа  пенсия  правителство  работодатели  реформа  синдикати  стаж 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани