Новогодишната реч на Ахмед Доган | webcafe.bg
newscafe

Новогодишната реч на Ахмед Доган

Webcafe.bg
22.12.2015, 17:11 (обновена 24.12.2015, 17:19)
Ахмед Доган

Снимка: © Tema daily

"Имам отворен портал за телепатична информация, не се ебавам"

Пресцентърът на ДПС разпространи словото на Ахмед Доган пред елита на партията от новогодишното тържество в петък, 17 декември.

Публикацията идва ден след медийните спекулации за "завръщането на Доган в политиката".

Вярна се оказа обаче информацията за сериозните критики на почетния председател на ДПС срещу наследника му Лютви Местан за "гафа" с про-турската му позиция след свалянето на руския Су-24.

Доган дори предупреждава съпартийците си да не превръща ДПС в "пета и шеста колона" на Анкара или други външни сили, което самият той определя като "политическо бедствие".

Руското "утвърждаване" на геополитическата сцена е акцент, върху който Доган обръща специално внимание.

Нещо повече - той дори подлага на съмнение адекватността на НАТО да се справи с евентуалното силово налагане на политическата линия на Кремъл.

Публикуваме речта без редакторска намеса.

Уважаеми дами и господа!

По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата година.

Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на живота.

Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист... Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си. Всичко се прави инерциално.

ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс.Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ...

Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години се задълбочава и то много сериозно, придобивайки много странни форми, вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света.

Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС...

Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО - адекватна система за отбрана ли е?

Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.

С други думи, световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние "заспи" и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на различни национализми.

Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика.

Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие.

Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.

Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.

Понятието за „Колективното тяло„ ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване... В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим.

Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Да, кризата дава възможност, но кризата и отнема възможности. Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.

Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика - с това не съм съгласен.

Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...

Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново.

ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави.....

Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция.

За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?!

Какво правим, ако пламне пожар, господа... Ние сме в периметъра на потенциални военни действия... Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час.

Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.....


Лютви Местан и Реджеп Тайип Ердоган на среща през септември 2014 г.

Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос - не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това.

При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона.

Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст.

Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира и конструира света, в който живеем, по същата матрица.

Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика, регионална политика и т.н.

Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.

Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори когато правим нещо несъзнателно ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят...

Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!

Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса."

Oще: анкара  ахмед доган  геополитика  доган  дпс  лютви местан  русия  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

49 Гриша Димов | 27.12.201520:30

Ахмед Доган като философ по образование би било редно да познава добре диалектиката на общото и единичното. Ала в устава на ДПС няма помен от тази диалектика.А това за мен ми говори повече за една политическа пристрастеност преди 10.11.1989 г. Никой не пожела да анализира една друга информация бил ли е агент Сава член на БКП. За иван лостов стана ясно, че е приет още на 16 Ноември 1989 г. когато в София вървеше тайният Пленум на БКП, който пленум не биваше да бъде повече таен. Така бяха обявили преди време перестройчиците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

48 Rowan | 24.12.201521:36

Ах, благодаря другарю Алелуйщина Усмивка

А по повод ерудицията на другаря Доган, спомената от някои съфорумци, имаше в нета едно негово изказване пред младежката организация в Кърджали:

-Четете ли философия? Не четете, нали? Нищо не става от вас!

Констатацията биде последвана от бурни овации на аудиторията... Аплодираха клетите, че току що ги бяха нарекли дебили... Толкова е и капацитета на форумната нечетяща аудитория да схване, за какво иде реч в речта на другаря Доган...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

47 Алилуйщина | 24.12.201517:00

Много правилно Rowan,много правилно!
И друго..
След свалянето на руския бомбардировач от Турция и след срещата на Джон Кери с Путин и Лавров.Някои хитри,умни хора /кЪт Сокола/ усетиха „Накъде духа вятърът“.
Лидерите на по-младата и по-агресивна мюсюлманска религия в днешна Турция, под предлог, че проповядват „умерения ислям” не крият своя „неоосманизъм”, т.е. както казва пророкът Мохамед - „В лоното на исляма народности няма”, „Братя са само единоверците”, „Колективните права са дадени от Всевишния на мюсюлманската общност...” Реджеп Ердоган не скрива желанието си Турция да стане икономически и духовен център на мюсюлманските народи от Китай до Адриатика, а Русия допусна бившите републики в Средна Азия да попаднат под нейното силно влияние. Западът налива милиарди в турската икономика /стабилен ръст/ и не протестира, че много от неговите продукти се продават в Близкия изток с клеймото „Произведено в Турция”.

Сапунените сериали, по които са луднали балканските страни, директно подготвят населението на България и Сърбия за бъдещата „Швейцария на Балканите”, т.е. за държави с етнически анклави /кантони/. В Крим например турските неправителствени организации са около 60 на брой и чрез своите фондове възпитават идеологически децата на кримските татари в дух на пантюркизъм. Същото става и на Балканите, макар че в големите градове не се забелязва от раз. Младежката организация на ДПС е от 20 000 членове. Колко от тях са преминали платено отвън религиозно обучение и са зубрили Корана и колко са били на учение в Турция, едва ли някое българско ведомство знае.

Доган иска запазване на статуквото и на стабилността в България.

Какво ще е бъдещето на България след още 25 г. ако се запази сегашната линия на развитие?
Колко ще са българите в България и колко ще са хората от електората на ДПС.? Какъв ще е облика на държавата?
Ще стои ли тогава въпроса,чия страна да вземем в един конфликт между Русия и Турция?
Ето за такива нещица бе наритан Местан, ..„бърза като теле пред майка си“.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

46 Rowan | 24.12.201515:01

Те ви малко опорни точки за понимание на другаря Доган:

- Русия се възправя да заяви своето право на съществуване.
-УСА са готови на всичко, дори и на световна война за да я спрат.
-Турция се набута между атовете и ще отнесе някой къч.
-Европа се кандилка между подкрепа за УСА с последващо константно безпрепятствено онождане от УСА и неутралитет с последващо периодично онождане ту от УСА, ту от Раша.
-България в сегашната си позиция и настоящия си елит ще сподели освен съдбата на Европа, но и инцидентни онождания от Турция...

Изобщо голям секс се очертава.

ПП: Конспи, Доган и верни неща да говори, не можем да му вярваме.
ППП: Ислямизмът е следствие от еднополюсния световн ред, довел до чувството за безнаказаност и безпогрешност на УСА, затова и другаря Доган не го споменава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 02:07

45 sara_4ifutkata | 24.12.201513:46

Речта е добре написана и изложена; не съм чувала друг политик да говори с такъв размах и проникновеност. И все пак не мога да разбера какви предстоящи кризи визира Доган, защото говори твърде общо.

Като цяло в момента най-голямата социално политическа грижа за света е потушаването на Ислямския екстремизъм, но Доган дори не го споменава, като вместо това говори за САЩ и Русия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

44 TheRock | 24.12.201509:45

Че от Москва активириха притихналият си агент е повече от очевадно. Чудя се с какво ли го държат? Чувал съм, че според американската теория на шпионажа агенти се вербуват по правилото SMICE – Sex, Money, Ideology, Compromate и Ego. Кой или кои елементи са сработили при Доган? Вероятно съм много наивен да се чудя именно това… Друг въпрос е защо именно сега? И дали това не е самоинициатива на Доган, за да заеме мястото на низвергнатата Атака като пръв рупор на Москва или поне да възвърне малко позиции като заиграе по руската нота? Много въпроси и конспиративни теории в поредния епизод от сериала “Българска действителност”, сезон 26.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

43 TheRock | 24.12.201509:44

Намерих в Интернет петиция и я подписах и разпространих. Не може да имаме поведението на зрители – “Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия” – http://www.peticiq.com/dps_out
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

42 TheRock | 24.12.201509:43

Много от така наречените “политици” и хвалещата ги кохорта от благи, низко наведени подмазвачи, гръмко тръбят, колко били мъдри, какво голямо благо за народа и региона донесли с политиката си. Не били допуснали война в България и на Балканите и ние техните поданици трябвало да ги благославяме за това. Нека обаче се замислим!!! Колко жертви взима откритата война и колко жертви взима мизерията, стреса и болестите, които тяхната мъдра политика донесе на родината им. Колко Българи бяха убити, разстреляни, отровени, удавени и смачкани в катастрофи от мафията и наистина ли в България имаше мир??? Ако е имало мир, къде са плодовете му ?? Защо държавата и пътищата приличат на бомбардирани а турците ни се подиграват, че Българската столица приличала на град от 70-те??
Идете на гробищата и гледайте, колко живее днес Българина в този райски мир, донесен от нашите “визионери”. Лешоядите кръжат над България, като черен облак а ние се хвалим, че нямало война!!!???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

41 TheRock | 24.12.201509:42

Тъй като цяла България пцува “прехода”, донесъл замъци, яхти, бентлита и хотелски вериги на БКП “политиците” и тяхнате рода а за народа низки пенсии и заплати, изпосталяване, мизерия и изгнание в чужбина е добре, че ПИК посочва кой е “визионерът на прехода”. Слуга на ДС машината, превърнала се в непосилна тежест за Народа, за когото родните “политици” уж се били много загрижили (особено в ролята му на обслужващ персонал) да не вземе хептен да пукне.
Стабилността на един жив свят се дължи главно на силите на добрите същества, които го обитават и които го топлят с саможертва на егоизма си, любов към брата до себе си и творческата енергия, която те получат от Създателя, за да прекроят дивия свят в красиво и светло място за обитаване. А нашите “политици” забравят това и предпочитат “мъдрите речите” пред банда от търтеи и разбойници, събрали се да държат енергията на народа в клетка, изградена от насилие, страхове, недоверие и нищета.
Ако искат наистина стабилност в света, нека продадат съградените с народни пари замъци и раздадат всички крадени пари на народа и се откажат от ролята си на “визионери” и “мисионери” довела България до просешка тояга и срам за народа и !!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

40 TheRock | 24.12.201509:41

От ранни зори по телевизиите, начело с познавачката на доган във всички аспекти валэрыя вэлэвая-берьоза е активирана цялата пасмина интерпретатори на “подтекстуалната квазитекстуалност в семантичната интенционална феноменология на кодираното послание, трансфериращо експлицитната трансцеденция в геостратегическата постдискурсивна еманация на социал-либералния вектор”…
Ориенталският шмекер и този път не пропусна възможността да унизи българското общество с “важни послания”, изречени на някакво си парти, плюскане, кьор софра, галени-малени, чалгарки, кючекчийки и т.н. Но пък и каза ясно, че е руски агент №1 и пръв бенефициент на рубладжийските порции, определяни от Кремъл на България.Да, когато някой заговори за необходимост от “многополюсен свят”, въпросът само е -към ГРУ или КГБ се води по щатно разписание! Мога да кажа без подробности-стратегическият проект на КГБ, който изстрелва Доган до сегашната му роля в нещастната ни страна, започва малко след идването на Горбачов, когато за пръв път се поглежда по-сериозно към ислямския фактор в СССР, ангажирани в проекта са “експерти” от централноазиатските републики — толкова засега!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани