Радан Кънев е оптимист за новото правителство | webcafe.bg
newscafe

Радан Кънев е оптимист за новото правителство

Webcafe.bg, БНТ
23.11.2014, 11:52 (обновена 18.12.2014, 12:06)
Радан Кънев

Няма "разклащане в коалицията", категоричен е Кънев. Според него оптимизмът от факта, че има ново правителство, вече се усеща сред хората

Председателят на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок в НС Радан Кънев смята, че наличието на правителство в страната вече се усеща.

Пред Георги Любенов в сутрешния блок на БНТ, той потвърди, че две седмици след започването на работа на правителството, доста неща са различни в страната.

"България излиза от период на двегодишен политически хаос, който е това, което най-много притеснява хората, най-много спира тяхната активност и тяхната инициатива, склонността им да поемат известни рискове, да правят известни разходи", смята Кънев.

Според него в страната се усеща нова вълна на оптимизъм сред хората и най-вече сред малкия бизнес, че политическият хаос най-сетне свършва.

Оптимизмът се дължи основно на факта "че има кой да поеме отговорността - и в Народното събрание и в Министерски съвет". Според него, 3-те милиарда нов външен дълг обаче не бива да звучат успокоително, защото не са добра новина.

На въпросите дали правителството се пропуква заради името на Орхан Исмаилов, Радан Кънев отговори, че не смята "че нещо започва да се пропуква, но трябва да свикваме, че имаме четирипартийно парламентарно мнозинство, което не се е случвало в най-новата ни история".

"Ние видяхме, че турското име на човек от Реформаторския блок е проблем за партньорите в мнозинството. Те имаха остра реакция и ние реагирахме остро насреща, защото съм казал, че сме гаранти, че никой няма да бъде гонен заради турското му име".

Радан Кънев потвърди, че Орхан Исмаилов е кандидатура на министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Трябва да уважаваме избора му - един много солиден и независим човек е преценил, че иска да ползва услугите на Орхан като заместник министър".

Относно стабилността в правителството, Кънев подчерта, че "едно от най-важните неща, на които трябва да се научим в тази така сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат".

Той каза, че РБ са имали много дълъг разговор с ръководството на парламентарната група на Патриотичния фронт. "Получихме техните сериозни уверения, че не става дума за това, че човекът е от турски произход и че мотивът им да възразяват срещу неговата длуъжност не е ксенофобски".

Според него, лидерът на ПФ Валери Симеонов напълно приема заместник министри, че дори и министри да носят турско име. Според Радан Кънев, Симеонов по-скоро имал предвид качествата на хората и изказал опасението, че партията на Орхан Исмаилов НПСД е протуркска и етническа по характер.

Колкото до изказването на Бойко Борисов, че ще има поне 10 имена в правителството с турски произход, Кънев препоръча да не се говори за "квоти".

Според Кънев партията на Орхан Исмаилов и Касим Дал НПСД е сред от най-стабилните партньори в Реформаторския блок и гарант за неговата стабилност.

"Предстои много да разговаряме, за да изясним страховете си, но не виждам как може да жертваме един човек заради тези недоразумения, защото Исмаилов е много сериознен кандидат за позицията си".

Когато става дума за етнически партии, Кънев призна, че РФ винаги са смятали ДПС за проблемна, но не заради етническия й характер, а поради начина по който употребява властта и много често българските имена в партията са били онези, които са ги тревожили.

"Какво стана с Христо Бисеров?", попита риторично Кънев.

Според него "моделът КОЙ" е много устойчив, а мафиотски схеми проникват навсякъде.

Той каза, че не се познава в Пеевски, и вярва, че точно с него няма какво да си каже.

Той призна, че май се е оказал инициатор на идеята за размяна на песни през Facebook, които предизвикаха масово внимание при подписването на настоящата коалиция.

"Съпротивата срещу реформи в съдебната система е най-мощна и ще бъде много тежка и изразявана под много форми", смята още Кънев.

Той предвеща, че всички, които се заемат с реформа на съдебната система, ще бъдат "заляти с помия", защото мощни икономически и политичеки фактори ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимо и незаконно влияние върху съдебната система.

"Ние пък ще се борим да им го отнемем", добави той.

За реформата в здравеопазването, Кънев смята, че ако предстои смела реформа, това ще бъде именно, защото Петър Москов е министър на здравеопазването. "Петър често е обвиняван, че е твърде смел в политиката, но това ни трябва в тази област".

Oще: интервю  орхан исмаилов  правителство  радан кънев  реформаторкси блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани